ciastka rybne z okonia

zafunduj sobie świeże kotlety z okonia! Bardzo smaczne kotlety rybne z okonia))
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 25 % 6 g
125 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jak zrobić ciastka rybne z okonia?

W misce ułóż kromki chleba, zalej wodą lub mlekiem, aby 2 cm nad chlebem było płynu. Moczyć przez 15 minut, następnie wycisnąć chleb, przenieść do innego naczynia.
filety z okonia opłucz, osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na chleb. Obierz cebulę i pokrój na 4 części, połóż ją również na chlebie i rybach. Teraz zmiel to wszystko w maszynce do mięsa, wbij jajko do mięsa mielonego, dodaj sól, pieprz, mąkę, przyprawy według uznania. Wszystko wymieszaj. Do masy dodać bułkę tartą.
namocz ręce w wodzie i uformuj placki. Smażyć placki rybne z filetów z okonia w oleju roślinnym po obu stronach, aż będą miękkie. 

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy