skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ciastka rybne z okonia?
W misce ułóż kromki chleba, zalej wodą lub mlekiem, aby 2 cm nad chlebem było płynu. Moczyć przez 15 minut, następnie wycisnąć chleb, przenieść do innego naczynia.
filety z okonia opłucz, osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na chleb. Obierz cebulę i pokrój na 4 części, połóż ją również na chlebie i rybach. Teraz zmiel to wszystko w maszynce do mięsa, wbij jajko do mięsa mielonego, dodaj sól, pieprz, mąkę, przyprawy według uznania. Wszystko wymieszaj. Do masy dodać bułkę tartą.
namocz ręce w wodzie i uformuj placki. Smażyć placki rybne z filetów z okonia w oleju roślinnym po obu stronach, aż będą miękkie.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g