skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na duże kawałki.
2. Myjemy, myjemy i kroimy grubo marchewki. Kroimy również umyty seler. Obierz i posiekaj cebulę.
3. Obierz i posiekaj czosnek.
4. Umyj i drobno posiekaj pomidory.
5. Dobrze podgrzej kocioł z oliwą i masłem, rozłóż mięso i smaż, mieszając przez 3 minuty. Możesz smażyć trochę dłużej, jeśli lubisz bardziej smażone mięso. Przenieś jagnięcinę do miski.
6. W pozostałym oleju w kotle rozprowadzamy marchewki, cebulę i śledzie. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut (do miękkości), po czym dodać czosnek, gotować wszystko razem przez 1 minutę.
7. Dodaj pomidory do kotła, wymieszaj, rozłóż smażone mięso, wlej bulion i wodę. Doprowadzamy zawartość kotła do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do minimum. Dusić wszystko razem przez 1 godzinę pod pokrywką.
8. W tym czasie myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy je w duże kostki i dodajemy do kotła. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
9. Sól, wlej przyprawy.
10. Podczas gotowania ziemniaków umyj kalafior. Włóż do kotła, gotuj przez kolejne 10 minut.
11. Umyj, osusz, posiekaj natkę pietruszki.
12. Gotowe danie zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g