gulasz jagnięcy warzywny

Przygotuj i posmakuj, jak smaczne i satysfakcjonujące jest to danie! Gulasz warzywny z jagnięciny jest prosty w przygotowaniu i okazuje się bardzo smaczny. Danie może być zarówno codzienne, jak i świąteczne. Jagnięcina do gulaszu lepiej wybrać młodą, delikatną. Możesz wziąć dowolne przyprawy, ale orientalne są szczególnie dobre.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na duże kawałki.

2. Myjemy, myjemy i kroimy grubo marchewki. Kroimy również umyty seler. Obierz i posiekaj cebulę.

3. Obierz i posiekaj czosnek.

4. Umyj i drobno posiekaj pomidory.

5. Dobrze podgrzej kocioł z oliwą i masłem, rozłóż mięso i smaż, mieszając przez 3 minuty. Możesz smażyć trochę dłużej, jeśli lubisz bardziej smażone mięso. Przenieś jagnięcinę do miski.

6. W pozostałym oleju w kotle rozprowadzamy marchewki, cebulę i śledzie. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut (do miękkości), po czym dodać czosnek, gotować wszystko razem przez 1 minutę.

7. Dodaj pomidory do kotła, wymieszaj, rozłóż smażone mięso, wlej bulion i wodę. Doprowadzamy zawartość kotła do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do minimum. Dusić wszystko razem przez 1 godzinę pod pokrywką.

8. W tym czasie myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy je w duże kostki i dodajemy do kotła. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

9. Sól, wlej przyprawy.

10. Podczas gotowania ziemniaków umyj kalafior. Włóż do kotła, gotuj przez kolejne 10 minut.

11. Umyj, osusz, posiekaj natkę pietruszki.

12. Gotowe danie zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy