Sałatka z ziemniakami Pai i kurczakiem

pyszna, obfita sałatka uzupełniona ziemniakami Pai. Proponuję spróbować oryginalnej sałatki, uzupełnionej smażonymi w głębokim tłuszczu drobno posiekanymi ziemniakami. Ziemniaki są jak frytki-chrupiące i pyszne. Wszystko razem wygląda imponująco. Układam sałatkę warstwami, ale nie jest to konieczne, najważniejsze jest, aby nie dodawać ziemniaków Pai do sałatki, jeśli nie są planowane do natychmiastowego podania. Sałatka sama w sobie jest bardzo satysfakcjonująca i harmonijna, może działać jako niezależne danie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 19 % 5 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania sałatki z ziemniakami Pai i kurczakiem. Użyjemy wędzonego kurczaka, odpowiednia jest pierś, podudzia i uda. Ogórki kiszone (solone), jajka gotowane, surowe ziemniaki, majonez i sól do smaku. Przygotuj głębokie naczynia do sałatek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jajka do miękkości, ostudź, obierz i posiekaj. Złożyć do przygotowanej głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki kiszone wyjąć ze słoika, pokroić nie na duże kawałki jak jajka. Dodaj do salaterki do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel wędzonego kurczaka (używam ud) od kości, obierz i posiekaj. Dodaj kurczaka do jajek i ogórków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz. Następnie pokrój go w paski (wygodnie jest to zrobić za pomocą koreańskiej tarki do marchwi) i spłucz pod wodą w durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny w głębokim tłuszczu lub na głębokiej patelni. Włóż przygotowane ziemniaki do gorącego oleju, smaż je do miękkości. Połóż gotowe ziemniaki na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli sałatka jest przygotowywana do podania od razu, połóż smażone ziemniaki na posiekanych składnikach i podawaj natychmiast. Jeśli sałatka musi stać, polecam nie dodawać ziemniaków do sałatki, w przeciwnym razie stanie się miękka i straci cały swój urok.

ziemniaki Pai to obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki smażone w dużej ilości oleju roślinnego. Jeśli frytki są również smażone w głębokim tłuszczu, różnica polega tylko na sposobie krojenia: ziemniaki Pai są bardzo cienkie. Oczywiście ta metoda gotowania nie może być przypisana zdrowej diecie, ale czasami możesz zafundować sobie takie chrupiące ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy