wieprzowina w całości pieczona w piekarniku

bardzo wygodny przepis na pieczoną wieprzowinę! Wieprzowina w całości pieczona w piekarniku to bardzo łatwy przepis na pieczone w piekarniku mięso przyprawione przyprawami. Takie danie w przygotowaniu okazuje się dość proste, ale jednocześnie niezmiennie smaczne, soczyste i satysfakcjonujące. Może być podawany jako główny gorący z dowolnym dodatkiem. Taka pieczona wieprzowina jest również bardzo smaczna następnego dnia, na zimno przypomina pieczeń.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 18 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Ponieważ wieprzowina będzie później pieczona w piekarniku, najpierw włączamy ją do 180 stopni Celsjusza, aby ją podgrzać.

2. Mięso, aw tym przypadku lepiej wybrać kawałek bez kości i nadmiaru tłuszczu, na przykład polędwicę wieprzową lub szyję, dokładnie spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj paprykę (dla pikantnego smaku możesz wziąć wędzoną paprykę), sól, suche oregano i tymianek, cebulę i czosnek w proszku, czarny świeżo zmielony pieprz i trochę Cayenne. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dokładnie ubij przyprawy olejem. Pozostawiamy powstałą marynatę z przypraw na około 15-20 minut, aby zagęściła się i stała się grubsza.

4. Następnym krokiem marynatą przyprawową jest dokładne wcieranie przygotowanego kawałka wieprzowiny, obracając go i równomiernie pokrywając przyprawami ze wszystkich stron.

5. Na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia kładziemy długi arkusz folii spożywczej i kładziemy na nim kawałek polędwicy wieprzowej natarty przyprawami. Pozostałą częścią folii przykrywamy mięso i szczelnie zawijamy - aby podczas pieczenia nie okazało się zbyt suche i pieczone równomiernie na całym obszarze.

6. Umieść blachę do pieczenia z wieprzowiną w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez godzinę lub nieco dłużej - w zależności od grubości kawałka. Możesz sprawdzić gotowość wieprzowiny za pomocą termometru kulinarnego. Jeśli podczas nakłuwania w najgrubszej części kawałka polędwicy wieprzowej jego temperatura wewnętrzna wyniesie 65 stopni Celsjusza, wieprzowina jest gotowa - można ją wyjąć z piekarnika.

po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika pozwól mięsu "odpocząć" przez 15-20 minut. Następnie rozpakowujemy wieprzowinę, kroimy ją na kawałki i przenosimy na piękne danie do podania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy