skład / składniki
metoda gotowania
1. Ponieważ wieprzowina będzie później pieczona w piekarniku, najpierw włączamy ją do 180 stopni Celsjusza, aby ją podgrzać.
2. Mięso, aw tym przypadku lepiej wybrać kawałek bez kości i nadmiaru tłuszczu, na przykład polędwicę wieprzową lub szyję, dokładnie spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj paprykę (dla pikantnego smaku możesz wziąć wędzoną paprykę), sól, suche oregano i tymianek, cebulę i czosnek w proszku, czarny świeżo zmielony pieprz i trochę Cayenne. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dokładnie ubij przyprawy olejem. Pozostawiamy powstałą marynatę z przypraw na około 15-20 minut, aby zagęściła się i stała się grubsza.
4. Następnym krokiem marynatą przyprawową jest dokładne wcieranie przygotowanego kawałka wieprzowiny, obracając go i równomiernie pokrywając przyprawami ze wszystkich stron.
5. Na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia kładziemy długi arkusz folii spożywczej i kładziemy na nim kawałek polędwicy wieprzowej natarty przyprawami. Pozostałą częścią folii przykrywamy mięso i szczelnie zawijamy - aby podczas pieczenia nie okazało się zbyt suche i pieczone równomiernie na całym obszarze.
6. Umieść blachę do pieczenia z wieprzowiną w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez godzinę lub nieco dłużej - w zależności od grubości kawałka. Możesz sprawdzić gotowość wieprzowiny za pomocą termometru kulinarnego. Jeśli podczas nakłuwania w najgrubszej części kawałka polędwicy wieprzowej jego temperatura wewnętrzna wyniesie 65 stopni Celsjusza, wieprzowina jest gotowa - można ją wyjąć z piekarnika.
po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika pozwól mięsu "odpocząć" przez 15-20 minut. Następnie rozpakowujemy wieprzowinę, kroimy ją na kawałki i przenosimy na piękne danie do podania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g