kotlety z kurczaka z ryżem

pyszne i satysfakcjonujące kotlety z kurczaka z ryżem-dwa w jednym! Kotlety to świetna opcja na lunch, kolację lub po prostu obfitą przekąskę. Kotlety można gotować z dowolnego mięsa, z kurczaka są lżejsze i dietetyczne, a jeśli uzupełnisz je ryżem, otrzymasz całkowicie niezależne smaczne i satysfakcjonujące danie, które można nazwać "dwa w jednym" i podawać bez przystawki, ponieważ kotlety zawierają ryż. Takie kotlety dobrze komponują się z sałatkami warzywnymi, takimi jak winegret lub świeże warzywa. Przygotowanie takich kotletów nie jest trudne, a ponadto nie jest czasochłonne. Jeśli używasz mielonego kurczaka w sklepie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 39 % 12 g
160 kcal
IG: 23 / 54 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak zrobić kotlety z kurczaka z ryżem? Weź mielonego kurczaka, możesz użyć gotowego zakupionego w sklepie, ale oczywiście lepiej będzie samemu nakręcić mięso mielone. Aby kotlety były bardziej dietetyczne, musisz wziąć pierś z kurczaka. Należy jednak zauważyć, że mięso z kurczaka jest suche, więc jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej soczyste, możesz dodać skręcony kawałek smalcu do mięsa mielonego. Kiedy przekręcasz mięso mielone, przekręć z nim jedną głowę cebuli.
ugotuj ryż, wcześniej dokładnie umyty, w osolonej wodzie. Lepiej jest wziąć ryż do kotletów długoziarnistych, które podczas gotowania nie zamieniają się w owsiankę. Jeśli ryż jest okrągły, nie trzeba go gotować do pełnej gotowości, do stanu papkowatego.
schłodzony kruchy ryż dodaj do mielonego kurczaka, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ubij jajko kurze, dokładnie wymieszaj.
mokrymi rękami (zanurzonymi w zimnej wodzie) uformuj kotlety, zwiń je w mąkę i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumienią. Następnie dodaj trochę wody na patelnię, aby woda zakrywała kotlety do połowy, dzięki czemu kotlety dobrze rosną i stają się soczyste i "pulchne". Przykryj patelnię i smaż przez około 20 minut, od czasu do czasu sprawdzając proces smażenia i obracając kotlety. Gdy płyn na patelni wyparuje, a kotlety usmażą, zdejmij je z ognia.
podawaj gotowe kotlety z sałatką warzywną lub świeżymi warzywami. Kotlety z kurczaka z ryżem mogą równie dobrze działać jako niezależne danie, nawet bez przystawki, jako podstawa kanapki lub dodatek do bułki.
smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy