skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z kurczaka z ryżem? Weź mielonego kurczaka, możesz użyć gotowego zakupionego w sklepie, ale oczywiście lepiej będzie samemu nakręcić mięso mielone. Aby kotlety były bardziej dietetyczne, musisz wziąć pierś z kurczaka. Należy jednak zauważyć, że mięso z kurczaka jest suche, więc jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej soczyste, możesz dodać skręcony kawałek smalcu do mięsa mielonego. Kiedy przekręcasz mięso mielone, przekręć z nim jedną głowę cebuli.
ugotuj ryż, wcześniej dokładnie umyty, w osolonej wodzie. Lepiej jest wziąć ryż do kotletów długoziarnistych, które podczas gotowania nie zamieniają się w owsiankę. Jeśli ryż jest okrągły, nie trzeba go gotować do pełnej gotowości, do stanu papkowatego.
schłodzony kruchy ryż dodaj do mielonego kurczaka, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ubij jajko kurze, dokładnie wymieszaj.
mokrymi rękami (zanurzonymi w zimnej wodzie) uformuj kotlety, zwiń je w mąkę i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumienią. Następnie dodaj trochę wody na patelnię, aby woda zakrywała kotlety do połowy, dzięki czemu kotlety dobrze rosną i stają się soczyste i "pulchne". Przykryj patelnię i smaż przez około 20 minut, od czasu do czasu sprawdzając proces smażenia i obracając kotlety. Gdy płyn na patelni wyparuje, a kotlety usmażą, zdejmij je z ognia.
podawaj gotowe kotlety z sałatką warzywną lub świeżymi warzywami. Kotlety z kurczaka z ryżem mogą równie dobrze działać jako niezależne danie, nawet bez przystawki, jako podstawa kanapki lub dodatek do bułki.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g