skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na naleśniki. Wszystkie produkty do pieczenia naleśników powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki, wystarczy położyć je w temperaturze pokojowej przez 20 minut.
Krok 2:
Jaja kurze wbijamy do głębokiej miski. Dodaj sól i cukier, ubij mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką. Podczas pracy z ręczną trzepaczką jakość ciasta nie jest gorsza od ciasta przygotowanego za pomocą elektrycznego "przyjaciela", ale potrzeba więcej czasu.
Krok 3:
Głównym sekretem uzyskania naleśników jak babcia jest użycie naturalnych składników: jaj kurzych i mleka. Wlej tłuste mleko do mieszanki jajecznej, najlepiej naturalne rustykalne.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną na części, mieszając za każdym razem ciasto, aby było wolne od grudek. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, skup się na konsystencji ciasta, powinno być wystarczająco płynne. Należy pamiętać, że gęstość ciasta wpływa na grubość naleśników.
Krok 5:
Aby naleśniki były cienkie, nie musisz pozwolić, aby ciasto było grube. Dlatego jeśli wydaje się, że ciasto jest gęste, możesz wlać trochę mleka i wymieszać.
Krok 6:
Włóż patelnię do ognia, podgrzej. Wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, wlej trochę ciasta na patelnię, wyrównaj je na powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, wystarczy kilka minut, aby smażyć naleśniki z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 7:
Aby naleśniki były szczególnie aromatyczne, z prawdziwym smakiem dzieciństwa, olej roślinny należy zastąpić roztopionym masłem lub naturalnym ghee. Naleśniki można podawać ze śmietaną, dżemem, dżemem lub po prostu z cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g