skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z naleśnikami i wędzoną kiełbasą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Skrobia do ciasta Nadaje się zarówno do ziemniaków, jak i kukurydzy. Weź średniej wielkości ogórek, jajka-C1 lub C0. Jeśli ząbki czosnku są małe, weź dwa zamiast jednego. Jeśli masz gotowe cienkie naleśniki — użyj ich. Następnie sałatka jest przygotowywana w ciągu kilku minut.
Krok 2:
Jeśli nie ma gotowych naleśników, zacznij od ich przygotowania. Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Nie musisz ubijać piany.
Krok 3:
Następnie w małych porcjach przesiej skrobię do jajek i mieszaj, aż będzie gładka. Musisz przesiać, aby w cieście nie tworzyły się grudki, które następnie trudno jest usunąć. Pod względem gęstości ciasto powinno wyglądać jak ciężka śmietana. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Wlej olej roślinny, pozostawiając trochę do smarowania patelni i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Weź patelnię do naleśników lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Podgrzej go, aż będzie gorący. Posmaruj olejem roślinnym. Wlej trochę ciasta na środek i obracając i przechylając patelnię, rozprowadź ją na całym dnie. Piecz naleśniki na średnim ogniu po obu stronach, aż będą lekko rumiane.
Krok 5:
Dostałem 4 naleśniki. Ale ilość nie jest ważna dla tej sałatki, zrób tyle, ile wystarczy ciasta. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli naleśniki zaczną przyklejać się do patelni. Całkowicie ostudź gotowe naleśniki.
Krok 6:
Umyj ogórek, osusz, odetnij ogon i pokrój w paski. Usuń opakowanie z kiełbasy i pokrój w paski, podobnie jak ogórek. Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób. Przeszedłem przez prasę.
Krok 7:
Ułóż schłodzone naleśniki w stos jeden na drugim i zwiń w ciasną bułkę. Następnie pokrój go w poprzek, aby uzyskać cienkie i długie paski przypominające makaron.
Krok 8:
Przenieś wszystkie składniki do salaterki i wymieszaj. Dopraw sałatkę majonezem tuż przed podaniem. Smacznego!
do takiej sałatki możesz dodać dowolne naleśniki przygotowane według innych ulubionych przepisów. Najważniejsze, że są cienkie i nie słodkie.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g