klopsiki z ziemniakami w sosie warzywnym

klopsiki z ziemniakami mile zaskoczą łatwością gotowania! Bardzo istotne codzienne danie, a co najważniejsze bardzo smaczne.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 29 % 7 g
136 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do gotowania klopsików w sosie pomidorowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso mielone przełożyć do głębokiej miski, dodać ugotowany ryż, posiekaną cebulę i jaja kurze w blenderze, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z mielonego mięsa tworzymy średniej wielkości kulki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie warzywa są myte, czyszczone i krojone. Marchewkę, cebulę i paprykę kroję w paski, obieram pomidory i kroję miąższ w kostkę, obieram ziemniaki i kroję w duże plasterki. Drobno posiekaj zielenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu na dnie układam pokrojone ziemniaki, układam na nim przygotowane kulki mięsne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlewam delikatnie zimną wodą i stawiam garnek na małym ogniu i doprowadzam do wrzenia. Usuwam białko mięsa podczas gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowuję SOS. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i wlej marchewkę. Marchewki lekko smażymy, następnie dodajemy do nich cebulę i paprykę, smażymy na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy warzywa są smażone, dodaję do nich pokrojone pomidory i przyprawy, duszę przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy sos wlewam do rondla, gotuję przez 5-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed gotowością przyprawiam wszystko przyprawami, liściem laurowym i ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykrywam pokrywką. Wyłączam ogień i pozwalam mu parzyć przez 5-10 minut pod pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowe danie na talerzu, posyp ziołami i, w razie potrzeby, startym serem. Do potrawy można również podać śmietanę. Smacznego!!!

klopsiki mięsne z ziemniakami w sosie warzywnym to dość proste i niedrogie gorące danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy