skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do gotowania klopsików w sosie pomidorowym.
Krok 2:
Mięso mielone przełożyć do głębokiej miski, dodać ugotowany ryż, posiekaną cebulę i jaja kurze w blenderze, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Krok 3:
Z mielonego mięsa tworzymy średniej wielkości kulki.
Krok 4:
Wszystkie warzywa są myte, czyszczone i krojone. Marchewkę, cebulę i paprykę kroję w paski, obieram pomidory i kroję miąższ w kostkę, obieram ziemniaki i kroję w duże plasterki. Drobno posiekaj zielenie.
Krok 5:
W rondlu na dnie układam pokrojone ziemniaki, układam na nim przygotowane kulki mięsne.
Krok 6:
Wlewam delikatnie zimną wodą i stawiam garnek na małym ogniu i doprowadzam do wrzenia. Usuwam białko mięsa podczas gotowania.
Krok 7:
Przygotowuję SOS. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i wlej marchewkę. Marchewki lekko smażymy, następnie dodajemy do nich cebulę i paprykę, smażymy na złoty kolor.
Krok 8:
Gdy warzywa są smażone, dodaję do nich pokrojone pomidory i przyprawy, duszę przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Gotowy sos wlewam do rondla, gotuję przez 5-10 minut.
Krok 10:
Przed gotowością przyprawiam wszystko przyprawami, liściem laurowym i ziołami.
Krok 11:
Przykrywam pokrywką. Wyłączam ogień i pozwalam mu parzyć przez 5-10 minut pod pokrywką.
Krok 12:
Połóż gotowe danie na talerzu, posyp ziołami i, w razie potrzeby, startym serem. Do potrawy można również podać śmietanę. Smacznego!!!
klopsiki mięsne z ziemniakami w sosie warzywnym to dość proste i niedrogie gorące danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g