Lasagna włoska klasyczna tradycyjna prawdziwa

NAJLEPSZA, przepyszna, Oryginalna, dla całej rodziny! Klasyczna włoska lasagne to prawdziwy hit kuchni śródziemnomorskiej. To danie jest bardzo satysfakcjonujące, aromatyczne i niesamowicie smaczne. Łączy mięso mielone, przystawkę warzywną, makaron, a wszystko to w delikatnym kremowym sosie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 39 % 13 g
200 kcal
IG: 23 / 62 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić włoską klasyczną lasagne? Najpierw przygotuj sos boloński. Przygotuj dla niego jedzenie. Lepiej jest wziąć mięso mielone mieszane-wołowina-wieprzowina, łodygi selera są również wkładane z warzyw. Zamiast pomidora wziąłem gotową puree. Jako przyprawę mam zioła kuchni włoskiej. Jeśli weźmiesz osobno, weź oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić sos boloński? Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również obrane marchewki w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I papryka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej oliwę z oliwek. Połóż cebulę. Smaż, aż będzie półprzezroczysty na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli. Smaż, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso mielone na warzywach, dobrze je rozbij szpatułką. Piecz wszystko razem przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, pieprz i przyprawy. Wlej miąższ pomidora. Jeśli masz świeże pomidory, usuń z nich skórę, drobno posiekaj i włóż do mięsa mielonego, wlewając trochę więcej wody. Wymieszać. Dusić sos przez 10 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przygotuj sos beszamelowy. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło jest naturalne, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić sos beszamelowy? W naczyniu z grubym dnem rozpuść masło, nie doprowadzając go do wrzenia. Wlej mąkę do masła. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Smaż mąkę przez kilka minut na małym ogniu, aż będzie lekko orzechowa. Konieczne jest mieszanie mąki przez cały czas, aby się nie przypaliła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej mleko cienkim strumieniem. Gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut. Podczas gotowania intensywnie wymieszaj sos. Następnie dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuuj gotowanie sosu do odpowiedniej konsystencji-powinien stać się jak gęsta śmietana. Sos beszamelowy najlepiej stosować natychmiast po ugotowaniu, ponieważ po schłodzeniu na wierzchu tworzy się mleczna pianka. Jeśli przygotowujesz go wcześniej, przykryj SOS folią spożywczą na wierzchu, aby leżał na powierzchni masy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje zebrać lasagne. Będziesz potrzebował suchych arkuszy lasagne i twardego sera. Mam makaron lasagne, którego nie trzeba wcześniej gotować. Jeśli twoja pasta wymaga gotowania, zagotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej sos beszamelowy na dno formy, posmaruj go.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż arkusze lasagne.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sos beszamelowy ponownie pojawia się na arkuszach na wierzchu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następna warstwa to Bolognese.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp serem na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie powtórz sekwencję warstw. Beszamel-liście-beszamel-Bolognese-ser. Liczba warstw zależy od wysokości formy. Powtórzyłam to trzy razy. Aby arkusze zajmowały całą powierzchnię formy, można je złamać i wypełnić puste przestrzenie. Górna warstwa to zawsze Bolognese Plus ser na wierzchu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piecz lasagne w piekarniku w temperaturze 190°C przez 30-40 minut. Wierzch się zarumieni, a ser się rozpuści. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy