jajecznica z szynką i serem

idealne śniadanie-szybkie, smaczne i pożywne! Jajecznica z szynką i serem to najlepsze, co można sobie wyobrazić na porannym stole. Delikatna paplanina w połączeniu z przepysznymi, opiekanymi kawałkami szynki i roztopionym serem ciągnącym się w sznurki rozpuści serce każdego smakosza. Proces gotowania jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet uczeń.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

jajka gotowane na różne sposoby to najpopularniejsza opcja śniadaniowa na całym świecie. Gotowanie jajecznicy z szynką i serem nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Kilka prostych sekretów pozwoli Ci nie wysuszyć i nie spalić potrawy-możesz gotować, doskonaląc umiejętności za każdym razem.

lepiej gotować jajecznicę na maśle. W klasycznych wersjach z glazurą preferują warzywa, aby jajko nie przykleiło się do patelni i okazało się równe. Ale w przypadku gaduły można to zaniedbać, wybierając niepowtarzalny smak i aromat stopionego masła.

ser zetrzyj wcześniej na grubej tarce. Na patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką roztop masło. Ogień nie jest zbyt silny, aby olej się nie przepalił. Rozbij jajka do głębokiej miski. Dodaj niewielką ilość soli i mielonego pieprzu i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz tutaj brać miksera, uzyskana przewiewna Tekstura nadal rozpadnie się podczas smażenia, nie ma sensu tracić czasu na ubijanie i mycie nadmiaru naczyń. Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, ale nie jest to konieczne - a bez nich smak będzie niesamowity.

szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ubitych jajek, mieszamy. W tym momencie masło na patelni już się stopiło i zaczęło lekko bulgotać. Wlej mieszaninę jajek na patelnię. Smażyć tylko na średnim ogniu, w przeciwnym razie jajka mogą się przypalić i nie będą miękkie i delikatne. Gdy tylko krawędzie jajecznicy zaczną się smażyć i staną się gęste, zaczynamy mieszać masę. Zaczynamy od krawędzi i stopniowo docieramy do środka, pracujemy łopatką. Dodaj ser i kontynuuj mieszanie, aż jajka będą gotowe.

podawaj jajecznicę natychmiast po ugotowaniu. Jeśli miała pecha & nbsp; i udało jej się ostygnąć na talerzu, możesz podgrzać naczynie w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, przykryj talerz wilgotnym ręcznikiem papierowym i podgrzewaj w cyklach przez 20 sekund, mieszając w przerwach.

uzupełnij gotowe danie drobno posiekaną zieloną cebulą. Podawać z kromkami świeżego chleba i kawałkami świeżych warzyw. Lub inne dodatki do woli.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy