skład / składniki
metoda gotowania
jajka gotowane na różne sposoby to najpopularniejsza opcja śniadaniowa na całym świecie. Gotowanie jajecznicy z szynką i serem nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Kilka prostych sekretów pozwoli Ci nie wysuszyć i nie spalić potrawy-możesz gotować, doskonaląc umiejętności za każdym razem.
lepiej gotować jajecznicę na maśle. W klasycznych wersjach z glazurą preferują warzywa, aby jajko nie przykleiło się do patelni i okazało się równe. Ale w przypadku gaduły można to zaniedbać, wybierając niepowtarzalny smak i aromat stopionego masła.
ser zetrzyj wcześniej na grubej tarce. Na patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką roztop masło. Ogień nie jest zbyt silny, aby olej się nie przepalił. Rozbij jajka do głębokiej miski. Dodaj niewielką ilość soli i mielonego pieprzu i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz tutaj brać miksera, uzyskana przewiewna Tekstura nadal rozpadnie się podczas smażenia, nie ma sensu tracić czasu na ubijanie i mycie nadmiaru naczyń. Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, ale nie jest to konieczne - a bez nich smak będzie niesamowity.
szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ubitych jajek, mieszamy. W tym momencie masło na patelni już się stopiło i zaczęło lekko bulgotać. Wlej mieszaninę jajek na patelnię. Smażyć tylko na średnim ogniu, w przeciwnym razie jajka mogą się przypalić i nie będą miękkie i delikatne. Gdy tylko krawędzie jajecznicy zaczną się smażyć i staną się gęste, zaczynamy mieszać masę. Zaczynamy od krawędzi i stopniowo docieramy do środka, pracujemy łopatką. Dodaj ser i kontynuuj mieszanie, aż jajka będą gotowe.
podawaj jajecznicę natychmiast po ugotowaniu. Jeśli miała pecha & nbsp; i udało jej się ostygnąć na talerzu, możesz podgrzać naczynie w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, przykryj talerz wilgotnym ręcznikiem papierowym i podgrzewaj w cyklach przez 20 sekund, mieszając w przerwach.
uzupełnij gotowe danie drobno posiekaną zieloną cebulą. Podawać z kromkami świeżego chleba i kawałkami świeżych warzyw. Lub inne dodatki do woli.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g