Julienne z krewetkami

Przygotuj gorącą przekąskę na poziomie restauracji w domu. Wykwintne danie wyrafinowanej kuchni francuskiej można łatwo przygotować w domu. Musisz tylko ściśle przestrzegać przepisu. Ze względu na szybkość gotowania taką julienne można przygotować nie tylko na święta, ale także w dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
221 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne z krewetkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki julienne. Możesz wziąć dowolne krewetki: zwykłe, królewskie lub jeszcze większe - argentyńskie. Zarówno obrane, jak i nieobrane. Waga netto krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g.dlatego jeśli weźmiesz nieobrane mrożone krewetki z głową, należy je wziąć około 1,5-2 razy więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki rozmrozić, zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obierz krewetki z głowy i skorupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli pieczarki są małe, możesz zostawić je w całości lub przeciąć na pół. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami, na przykład grzybami miodowymi, kurkami. Grzyby mogą być świeże lub mrożone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż grzyby i smaż na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj niezbędne składniki do sosu beszamelowego. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij ją z lodówki. Możesz wziąć krem o zawartości tłuszczu od 10 do 20%.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na suchą patelnię wsyp mąkę i smaż na średnim ogniu, mieszając, na złoty kolor. Na początku mąka nie zmieni koloru, ale potem zaczyna szybko ciemnieć, dlatego ważne jest, aby nie rzucać patelni bez nadzoru i starać się nie przegapić odpowiedniego momentu, w przeciwnym razie mąka może się spalić. Kiedy lekka mgiełka zacznie unosić się nad patelnią, wkrótce mąka zacznie nabierać złotego koloru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj masło i ciągle mieszając smaż przez około 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuując mieszanie i rozbijając wszystkie grudki, wlej śmietanę o temperaturze pokojowej. Przy ciągłym mieszaniu zagotuj sos i zdejmij z ognia. Jeśli nadal nie możesz pozbyć się grudek, po prostu przetrzyj sos przez sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść smażone grzyby na patelni z sosem. Sól, pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wrzuć grzyby z sosem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż przygotowane krewetki w kokotnicach lub małych ceramicznych garnkach do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kremowy sos grzybowy na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wszystko startym serem. Włóż julienne do piekarnika nagrzanego do 200°C na 5-7 minut, aż ser się stopi lub trochę dłużej - aż na serze pojawi się rumiana skorupa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj julienne z krewetkami od razu. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy