skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z krewetkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki julienne. Możesz wziąć dowolne krewetki: zwykłe, królewskie lub jeszcze większe - argentyńskie. Zarówno obrane, jak i nieobrane. Waga netto krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g.dlatego jeśli weźmiesz nieobrane mrożone krewetki z głową, należy je wziąć około 1,5-2 razy więcej.
Krok 2:
Krewetki rozmrozić, zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut.
Krok 3:
Następnie obierz krewetki z głowy i skorupy.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli pieczarki są małe, możesz zostawić je w całości lub przeciąć na pół. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami, na przykład grzybami miodowymi, kurkami. Grzyby mogą być świeże lub mrożone.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż grzyby i smaż na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz.
Krok 7:
Przygotuj niezbędne składniki do sosu beszamelowego. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij ją z lodówki. Możesz wziąć krem o zawartości tłuszczu od 10 do 20%.
Krok 8:
Na suchą patelnię wsyp mąkę i smaż na średnim ogniu, mieszając, na złoty kolor. Na początku mąka nie zmieni koloru, ale potem zaczyna szybko ciemnieć, dlatego ważne jest, aby nie rzucać patelni bez nadzoru i starać się nie przegapić odpowiedniego momentu, w przeciwnym razie mąka może się spalić. Kiedy lekka mgiełka zacznie unosić się nad patelnią, wkrótce mąka zacznie nabierać złotego koloru.
Krok 9:
Dodaj masło i ciągle mieszając smaż przez około 2 minuty.
Krok 10:
Kontynuując mieszanie i rozbijając wszystkie grudki, wlej śmietanę o temperaturze pokojowej. Przy ciągłym mieszaniu zagotuj sos i zdejmij z ognia. Jeśli nadal nie możesz pozbyć się grudek, po prostu przetrzyj sos przez sito.
Krok 11:
Umieść smażone grzyby na patelni z sosem. Sól, pieprz.
Krok 12:
Wrzuć grzyby z sosem.
Krok 13:
Ułóż przygotowane krewetki w kokotnicach lub małych ceramicznych garnkach do pieczenia.
Krok 14:
Rozłóż kremowy sos grzybowy na wierzchu.
Krok 15:
Posyp wszystko startym serem. Włóż julienne do piekarnika nagrzanego do 200°C na 5-7 minut, aż ser się stopi lub trochę dłużej - aż na serze pojawi się rumiana skorupa.
Krok 16:
Podawaj julienne z krewetkami od razu. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g