skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szarlotki z chleba? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Przygotowując ciasta, zamiast ciasta użyjemy tostu lub jak to się nazywa chleb kanapkowy.
Krok 2:
Umyj jabłko, osusz je ręcznikiem. Pokrój jabłko w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni włóż kawałek masła, podpal patelnię i rozpuść masło. Po stopieniu masła umieść pokrojone jabłka na patelni i gotuj je na średnim ogniu, ciągle je mieszając.
Krok 4:
Następnie dodaj trochę cukru i miodu do jabłek, wymieszaj składniki. Kontynuuj gotowanie i mieszanie nadzienia jabłkowego aż cała wilgoć wyparuje, a jabłka będą miękkie.
Krok 5:
Następnie dodaj zmielony cynamon i ponownie wymieszaj nadzienie na przyszłe paszteciki. Dostosuj słodycz podczas duszenia jabłek, smakując je.
Krok 6:
Teraz, gdy nadzienie jest gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj chleb kanapkowy. Za pomocą ostrego noża odetnij skórki chleba na całym obwodzie, aby pozostał tylko biały miękisz.
Krok 7:
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj wszystkie kromki białego chleba, zachowując Kwadratowy kształt. Chleb zwinięty w cienką warstwę stanie się bardziej plastyczny, nie rozpadnie się, będzie z nim wygodnie pracować. W ten sposób uzyskuje się półfabrykaty "ciasta" na ciasta.
Krok 8:
W osobnym małym pojemniku ubij jajko i użyj trzepaczki, aby lekko je wstrząsnąć, doprowadzając do gładkości. Masą jajeczną za pomocą silikonowej szczotki posmaruj każdy kwadrat wokół obwodu.
Krok 9:
Połóż 1 łyżkę gotowanych jabłek na połowie kwadratów, aby krawędzie chleba pozostały wolne (będą potrzebne do dalszego mocowania ciast). Wypoziomuj nadzienie tak, aby było równomiernie rozłożone na połowie ciasta. Na drugiej połowie chleba (wolnej) użyj rogu ostrego noża, aby wykonać kilka cięć (mój ma 5).
Krok 10:
Następnie połóż wolną połowę chleba na nadzieniu jabłkowym i użyj widelca dookoła, aby połączyć krawędzie pasztecika. Wykonaj tę procedurę ze wszystkimi pasztecikami. Aby ciasta były bardziej schludne, piękne i równe nożem, odetnij wszystkie nierówności na obwodzie ciast.
Krok 11:
Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia, połóż na nim placki.
Krok 12:
Posmaruj je pozostałą masą jajeczną i umieść blachę do pieczenia z pasztecikami w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Piec do uzyskania ładnego złotego koloru przez 15 minut.
Krok 13:
Wyjmij gotowe placki z piekarnika i pozwól im trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć, ponieważ nadzienie jest bardzo gorące. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g