paszteciki z chleba tostowego

paszteciki w nowy sposób z aromatycznym nadzieniem jabłkowym! Ciasta według tego przepisu można przygotować nie tylko z jabłkami, ale także z innym nadzieniem, które może składać się z owoców lub gęstego dżemu. I możesz gotować takie ciasta, na przykład z szynką i serem. Każda opcja okaże się pyszna!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 76 % 35 g
226 kcal
IG: 11 / 57 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szarlotki z chleba? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Przygotowując ciasta, zamiast ciasta użyjemy tostu lub jak to się nazywa chleb kanapkowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłko, osusz je ręcznikiem. Pokrój jabłko w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni włóż kawałek masła, podpal patelnię i rozpuść masło. Po stopieniu masła umieść pokrojone jabłka na patelni i gotuj je na średnim ogniu, ciągle je mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj trochę cukru i miodu do jabłek, wymieszaj składniki. Kontynuuj gotowanie i mieszanie nadzienia jabłkowego aż cała wilgoć wyparuje, a jabłka będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj zmielony cynamon i ponownie wymieszaj nadzienie na przyszłe paszteciki. Dostosuj słodycz podczas duszenia jabłek, smakując je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz, gdy nadzienie jest gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj chleb kanapkowy. Za pomocą ostrego noża odetnij skórki chleba na całym obwodzie, aby pozostał tylko biały miękisz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj wszystkie kromki białego chleba, zachowując Kwadratowy kształt. Chleb zwinięty w cienką warstwę stanie się bardziej plastyczny, nie rozpadnie się, będzie z nim wygodnie pracować. W ten sposób uzyskuje się półfabrykaty "ciasta" na ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnym małym pojemniku ubij jajko i użyj trzepaczki, aby lekko je wstrząsnąć, doprowadzając do gładkości. Masą jajeczną za pomocą silikonowej szczotki posmaruj każdy kwadrat wokół obwodu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż 1 łyżkę gotowanych jabłek na połowie kwadratów, aby krawędzie chleba pozostały wolne (będą potrzebne do dalszego mocowania ciast). Wypoziomuj nadzienie tak, aby było równomiernie rozłożone na połowie ciasta. Na drugiej połowie chleba (wolnej) użyj rogu ostrego noża, aby wykonać kilka cięć (mój ma 5).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie połóż wolną połowę chleba na nadzieniu jabłkowym i użyj widelca dookoła, aby połączyć krawędzie pasztecika. Wykonaj tę procedurę ze wszystkimi pasztecikami. Aby ciasta były bardziej schludne, piękne i równe nożem, odetnij wszystkie nierówności na obwodzie ciast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia, połóż na nim placki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj je pozostałą masą jajeczną i umieść blachę do pieczenia z pasztecikami w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Piec do uzyskania ładnego złotego koloru przez 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe placki z piekarnika i pozwól im trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć, ponieważ nadzienie jest bardzo gorące. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy