Polędwica wieprzowa pieczona w piekarniku

najlepsza opcja mięsa na świąteczny stół-łatwa i prosta! Polędwica wieprzowa pieczona w piekarniku jest bardzo aromatyczna, soczysta, delikatna. Im dłużej go marynujesz, tym smaczniejszy będzie w końcu. Podawaj go nawet na gorąco, nawet na zimno - jako danie główne lub jako przekąskę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 22 % 9 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec polędwicę wieprzową w piekarniku? Najpierw przygotuj składniki marynaty. Zamiast sosu sojowego możesz wziąć sos teriyaki. Weź dowolny olej roślinny według własnego gustu, mam nierafinowany Słonecznik. Sprawdź skład mieszanki włoskich ziół-jeśli zawierają sól, nie dodawaj soli do marynaty. Kompozycję marynaty można dowolnie zmieniać i uzupełniać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz suchy czosnek, włoskie zioła, mieloną paprykę i sól. Dodaj koncentrat pomidorowy i sos sojowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj marynatę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj polędwicę wieprzową i cebulę. Cebulę obrać, opłukać i osuszyć. Radzę wziąć więcej cebuli-nadaje specjalny smak gotowemu daniu. Mam jedną żarówkę, weź 2 średnie lub 1 dużą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polędwiczki wieprzowe oczyścić z folii, opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso do miski i zalej marynatą. Pozostaw mięso do marynowania na 3-4 godziny, a jeśli to możliwe, lepiej przez całą noc. Okresowo obracaj mięso (dokładnie 4 razy), aby było równomiernie nasycone marynatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w pierścienie, niezbyt cienkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść krążki cebuli w naczyniu do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż polędwicę wieprzową na cebuli. Posyp mięso marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią. Piecz polędwicę przez około 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj polędwicę na gorąco (jako danie główne, z jakimś dodatkiem) lub na zimno (jako mięso na kanapki). Smacznego!

Polędwica wieprzowa jest częścią tuszy zwierzęcej, która należy do grupy dietetycznych produktów mięsnych, a nawet jest uważana za przysmak. Wieprzowina jest uważana za "ciężką" żywność, ale nie można tego w pełni powiedzieć o polędwicy wieprzowej, ponieważ ta część świni zawiera niewielki procent warstw tłuszczu.

przed zakupem należy lekko nacisnąć palcem mięso. Włókna mięśniowe świeżej polędwicy szybko przyjmą poprzednią pozycję. Jeśli dół pozostał na swoim miejscu i wpłynął do niego płyn, oznacza to, że mięso zostało nadziewane dodatkami do żywności.
jeśli przymocujesz papierową serwetkę do wycinka, ta ostatnia pozostanie sucha.
najwyższej jakości polędwica wieprzowa nie wydziela obcych zapachów.
mięso z polędwicy wieprzowej jest umiarkowanie różowe. Ciemne odcienie świadczą o starości zwierzęcia. Lekkie-podczas hodowli świni w dużych ilościach stosowano suplementy hormonalne.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy