pieczeń jagnięca

soczysty, aromatyczny, apetyczny, na obiad lub na drugi! Pieczeń jagnięca to przepis na pyszne danie mięsne, które jest łatwe i proste do przygotowania na kuchence w rondlu, bez użycia piekarnika. Mięso jest miękkie i soczyste, a ziemniaki są nasycone aromatami przypraw i jagnięciny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 44 % 7 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń jagnięcą? Przygotuj składniki. Do tego dania możesz wziąć różne części jagnięciny - z kością lub bez. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w duże plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń liście z gałązek tymianku. Zamiast tymianku możesz użyć dowolnej innej zieleni według własnego gustu lub dostępności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jagnięcinę, osusz, pokrój na małe kawałki. Miałem kark jagnięcy na kości, więc rozłożyłem całe mięso. Dobrze podgrzej patelnię z grubym dnem i włóż do niej mięso. Smaż, mieszając, aż się zarumieni. Pamiętaj, że musisz smażyć w suchym garnku, bez oleju!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tymianek i przyprawy do garnka. Możesz zmienić ich zestaw w zależności od preferencji. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do garnka. W razie potrzeby dodaj wodę i dodaj sól. Dusić pieczeń pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe - powinny stać się miękkie i rozpadać się po naciśnięciu łyżką. Dostosuj ilość pozostałego płynu do swoich upodobań. Ułóż gotową pieczeń na talerzach i podawaj. Smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy