skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń jagnięcą? Przygotuj składniki. Do tego dania możesz wziąć różne części jagnięciny - z kością lub bez. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i pokroić w duże plasterki.
Krok 3:
Usuń liście z gałązek tymianku. Zamiast tymianku możesz użyć dowolnej innej zieleni według własnego gustu lub dostępności.
Krok 4:
Umyj jagnięcinę, osusz, pokrój na małe kawałki. Miałem kark jagnięcy na kości, więc rozłożyłem całe mięso. Dobrze podgrzej patelnię z grubym dnem i włóż do niej mięso. Smaż, mieszając, aż się zarumieni. Pamiętaj, że musisz smażyć w suchym garnku, bez oleju!
Krok 5:
Dodaj tymianek i przyprawy do garnka. Możesz zmienić ich zestaw w zależności od preferencji. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Wlej wodę do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje.
Krok 7:
Włóż ziemniaki do garnka. W razie potrzeby dodaj wodę i dodaj sól. Dusić pieczeń pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe - powinny stać się miękkie i rozpadać się po naciśnięciu łyżką. Dostosuj ilość pozostałego płynu do swoich upodobań. Ułóż gotową pieczeń na talerzach i podawaj. Smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g