ormiańskie paszteciki z ziołami

najsmaczniejsze kaukaskie wypieki! Przygotowanie jest łatwe! Ormiańskie ciasta z ziołami coraz bardziej podbijają serca krajowych smakoszy i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To właśnie ta opcja pieczenia zasługuje na honorowe miejsce w skarbonce przepisów każdej gospodyni domowej. Smażone ormiańskie paszteciki ze świeżymi ziołami to idealne połączenie smaku, aromatu, korzyści i wartości odżywczej. Możesz podawać je jako całkowicie niezależne danie lub jako dodatek do głównego menu.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 74 % 32 g
194 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zagniatamy twarde ciasto na ciasto na bazie mąki i wody. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do szerokiej miski, zrób małe zagłębienie, wlej do niej zimną wodę i olej roślinny. Bierzemy każdy rafinowany bezwonny. Dodaj sól. Zagniatamy elastyczne, elastyczne ciasto o dość gęstej konsystencji, zwijamy je w kulkę i owijamy folią spożywczą, pozostawiamy na 20 minut do dojrzewania.

gdy ciasto dojrzeje, zajmijmy się nadzieniem. Zbieramy bukiet różnych zieleni. Świeżą pietruszkę, kolendrę, bazylię, zieloną cebulę i koperek dokładnie spłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (można odłożyć na durszlak i pozostawić na chwilę). Idealnie lepiej jest użyć ziół, ale jeśli brakuje jakiegoś rodzaju (lub po prostu niekochanego w rodzinie), wykluczamy go z listy i gotujemy bez niego. Gdy cała woda jest szklana, dowolnie kroimy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem mielonym na czarno, dodajemy olej roślinny. Powstała mieszanka sałatkowa z zieleni będzie nadzieniem.

ciasto kroimy na porcje i zwijamy każdą W najcieńsze ciasto (grubość 1-2 mm) i kładziemy zielone mięso mielone na środku każdego. Obróć ciasto na pół i mocno ściśnij krawędzie. Smażyć z obu stron na suchej patelni bez tłuszczu na złoty kolor, ułożyć na talerzu w stosie, przykryć ręcznikiem i odstawić na 15 minut. Podawaj na gorąco.

takie ciasta są dobrą opcją na lekką przekąskę między głównymi posiłkami lub mogą być podawane jako uczta do filiżanki aromatycznej herbaty. Również ciasta będą godną alternatywą dla chleba, który można podać do pierwszego lub potraw na grillu.

możesz urozmaicić ciasta, zwłaszcza jeśli nie są przygotowywane po raz pierwszy. Oto jak: eksperymentujemy z sosami i za każdym razem uzyskujemy wyjątkowy smak!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy