skład / składniki
metoda gotowania
mięso z indyka jest uważane za produkt dietetyczny ze względu na niską zawartość tłuszczu. Jedna porcja indyka zawiera dzienną wartość nasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują pracę serca i zwiększają aktywność mózgu. Dlatego tak ważne jest spożywanie tego mięsa w diecie. Tradycyjnie grillowane lub gotowane ziemniaki są dodatkiem do indyka. W tym samym przepisie warzywa służą jako dodatek, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej przydatne i satysfakcjonujące.
opłucz mięso z indyka, wyczyść i osusz ręcznikiem papierowym. W naszym przypadku potrzebujesz tylko podudzia z indyka, ale zmieniając nieco przepis, możesz użyć innych części ptaka.
umyj cytrynę, pokrój na pół i wyciśnij sok z cytryny na kawałki indyka.
zrób przyprawę do indyka. Aby to zrobić, w osobnej misce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz, czosnek w proszku i tymianek. Zwiń mięso w tej mieszance i dobrze zetrzyj podudzia z indyka.
włącz piekarnik na 200 stopni.
cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obierz również marchewki i ziemniaki, opłucz i osusz. Warzywa najlepiej stosować w małych rozmiarach.
wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię. Na średnim ogniu podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj marchewki i ziemniaki na patelnię. Posolić. Smaż warzywa na złoty kolor na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
przenieś smażone warzywa do naczynia do pieczenia, po uprzednim nasmarowaniu. Połóż mięso z indyka na warzywach.
w małym rondlu podgrzej wino. Lepiej jest używać białego wina z minimalną zawartością cukru. Gdy wino zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia i polej nią mięso z indyka z warzywami.
włóż indyka do nagrzanego piekarnika. Piec naczynie przez 1,5 godziny lub do całkowitego ugotowania mięsa. Gdy skórka indyka się zarumieni, przykryj formę folią.
gotowe danie podawać przyozdobione posiekanymi ziołami i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g