podudzie z indyka z ziemniakami

lubisz indyka? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Podudzie z indyka z ziemniakami to apetyczne, satysfakcjonujące i zdrowe danie. W połączeniu ze smażonymi warzywami, sokiem z cytryny i białym wytrawnym winem delikatne mięso z indyka nadaje niepowtarzalny smak i aromat.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 16 % 4 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

mięso z indyka jest uważane za produkt dietetyczny ze względu na niską zawartość tłuszczu. Jedna porcja indyka zawiera dzienną wartość nasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują pracę serca i zwiększają aktywność mózgu. Dlatego tak ważne jest spożywanie tego mięsa w diecie. Tradycyjnie grillowane lub gotowane ziemniaki są dodatkiem do indyka. W tym samym przepisie warzywa służą jako dodatek, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej przydatne i satysfakcjonujące.

opłucz mięso z indyka, wyczyść i osusz ręcznikiem papierowym. W naszym przypadku potrzebujesz tylko podudzia z indyka, ale zmieniając nieco przepis, możesz użyć innych części ptaka.

umyj cytrynę, pokrój na pół i wyciśnij sok z cytryny na kawałki indyka.

zrób przyprawę do indyka. Aby to zrobić, w osobnej misce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz, czosnek w proszku i tymianek. Zwiń mięso w tej mieszance i dobrze zetrzyj podudzia z indyka.

włącz piekarnik na 200 stopni.

cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obierz również marchewki i ziemniaki, opłucz i osusz. Warzywa najlepiej stosować w małych rozmiarach.

wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię. Na średnim ogniu podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj marchewki i ziemniaki na patelnię. Posolić. Smaż warzywa na złoty kolor na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

przenieś smażone warzywa do naczynia do pieczenia, po uprzednim nasmarowaniu. Połóż mięso z indyka na warzywach.

w małym rondlu podgrzej wino. Lepiej jest używać białego wina z minimalną zawartością cukru. Gdy wino zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia i polej nią mięso z indyka z warzywami.

włóż indyka do nagrzanego piekarnika. Piec naczynie przez 1,5 godziny lub do całkowitego ugotowania mięsa. Gdy skórka indyka się zarumieni, przykryj formę folią.

gotowe danie podawać przyozdobione posiekanymi ziołami i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy