skład / składniki
metoda gotowania
dobrze umyj filet z kurczaka i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Sól, wcieraj sól ze wszystkich stron.
przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Młode ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na połówki bez obierania. Możesz wziąć Nie młode ziemniaki, ale wtedy lepiej je obrać.
Umyj pomidory koktajlowe i osusz na ręczniku. Pokrój pomidory na pół.
czosnek obrać, umyć, zmiażdżyć płaską stroną dużego noża kuchennego i drobno posiekać.
szpinak opłucz pod bieżącą wodą i włóż do durszlaka, pozwalając wodzie spłynąć. Następnie posiekaj.
na dużej patelni rozgrzać olej roślinny i ułożyć filet z kurczaka. Na średnim ogniu smaż mięso przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przenieś filety z kurczaka z patelni na talerz.
na tej samej patelni, na której smażono mięso, włóż posiekany czosnek. Dodaj suszone oregano i bazylię. Rozgrzej przyprawy i dodaj posiekane ziemniaki, umyty świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Wszystko posolić i doprawić czarnym pieprzem. Smaż warzywa przez 5 minut.
dodaj śmietanę na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj.
w osobnej misce rozcieńczyć bulion z kurczaka (można go zastąpić mięsem lub warzywami) ze skrobią kukurydzianą. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Wlej bulion na patelnię i wymieszaj.
usmażony filet z kurczaka włóż z powrotem na patelnię i zagotuj wszystko na średnim ogniu. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj mięso z warzywami przez około 20 minut, aż młode ziemniaki będą gotowe.
gdy naczynie będzie gotowe, zdejmij patelnię z ognia. Posyp ziemniaki startym parmezanem i świeżą posiekaną natką pietruszki (lub innymi ziołami) i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g