ziemniaki z filetem w śmietanie

pyszny pomysł na rodzinny obiad! Gotuj z rodziną! Ziemniaki z filetem w śmietanie to niedrogie i proste danie. Rzeczywiście, w tym przepisie przygotowuje się zarówno na gorąco, jak i przystawkę. Dzięki zastosowaniu dressingu na bazie kwaśnej śmietany i bulionu z kurczaka filet jest soczysty, a duszone warzywa stanowią dobry dodatek do mięsa.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 24 % 6 g
119 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

dobrze umyj filet z kurczaka i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Sól, wcieraj sól ze wszystkich stron.

przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Młode ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na połówki bez obierania. Możesz wziąć Nie młode ziemniaki, ale wtedy lepiej je obrać.

Umyj pomidory koktajlowe i osusz na ręczniku. Pokrój pomidory na pół.

czosnek obrać, umyć, zmiażdżyć płaską stroną dużego noża kuchennego i drobno posiekać.

szpinak opłucz pod bieżącą wodą i włóż do durszlaka, pozwalając wodzie spłynąć. Następnie posiekaj.

na dużej patelni rozgrzać olej roślinny i ułożyć filet z kurczaka. Na średnim ogniu smaż mięso przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przenieś filety z kurczaka z patelni na talerz.

na tej samej patelni, na której smażono mięso, włóż posiekany czosnek. Dodaj suszone oregano i bazylię. Rozgrzej przyprawy i dodaj posiekane ziemniaki, umyty świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Wszystko posolić i doprawić czarnym pieprzem. Smaż warzywa przez 5 minut.

dodaj śmietanę na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj.

w osobnej misce rozcieńczyć bulion z kurczaka (można go zastąpić mięsem lub warzywami) ze skrobią kukurydzianą. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Wlej bulion na patelnię i wymieszaj.

usmażony filet z kurczaka włóż z powrotem na patelnię i zagotuj wszystko na średnim ogniu. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj mięso z warzywami przez około 20 minut, aż młode ziemniaki będą gotowe.

gdy naczynie będzie gotowe, zdejmij patelnię z ognia. Posyp ziemniaki startym parmezanem i świeżą posiekaną natką pietruszki (lub innymi ziołami) i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy