skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie kotlety z fileta z kurczaka? Przygotuj składniki. Aby przygotować kotlety, potrzebujemy: Duży filet z kurczaka; jajko; majonez; czosnek; mąka; skrobia ziemniaczana (jeśli kukurydza, weź 1,5-2 razy więcej); proszek do pieczenia; suszony tymianek; suszona natka pietruszki; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie. Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę.
Krok 3:
Do mięsa z kurczaka dodaj majonez, suszone zioła, czarny pieprz i sól. Jeśli chcesz, możesz również dodać trochę przypraw do kurczaka lub pojedyncze przyprawy, takie jak curry.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Pozostaw do marynowania na 25 minut.
Krok 5:
Dodaj czosnek i jajko przepuszczone przez prasę. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Mieszaj masę, aż będzie gładka. Pozostaw do marynowania na kolejne 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową włożyć do rozgrzanego do czerwoności oleju masę z kurczaka i uformować małe kotlety. Smaż kotlety z jednej strony przez około 6 minut na złoty kolor.
Krok 8:
Następnie odwróć kotlety i smaż przez około 6-8 minut pod przykryciem, aż będą miękkie. Możesz sprawdzić gotowość widelcem, jeśli wewnątrz kotletów są białe i wypływa z nich przezroczysty sok, są gotowe. Jeśli mięso jest różowe,a sok jest szkarłatny, kotlety należy smażyć.
Krok 9:
Podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem. Ugotowany ryż lub tłuczone ziemniaki są idealne. Smacznego!
przetłumaczone z francuskiego słowo c & AMP;ocirc; telette oznacza ugotowany kawałek mięsa na kości (udo lub żebro). Ogólnie rzecz biorąc, samo słowo & amp;bdquo; kotlet & amp; rdquo; pochodzi od francuskiego słowa c & AMP; ocirc; tel & amp; eacute; (żebrowany) lub cô te (żebro). Ciasta z mięsa mielonego (zarówno mięsnego, jak i warzywnego) zaczęły być nazywane kotletami znacznie później.
jeśli mówimy o kotletach, istnieje ich różnorodność we wszystkich kuchniach narodowych świata. To prawda, że nazywają się inaczej, ale ich istota się nie zmienia.
tym razem gotujemy kotlety po francusku. Te kotlety nie mają nic wspólnego z Francją. A skąd wzięła się ta nazwa - nie jest do końca jasne. Ale to wcale nie przeszkadza smakowi.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g