skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw zorganizujemy szybkie ciasto. Aby to zrobić, wlej drożdże do miski (jeśli masz świeże, weź 16 G i pokrusz).
Krok 2:
Podgrzej trochę wodę (przypomnę, że to szklanka) i dodaj do drożdży. Musimy je odpowiednio rozcieńczyć i wlać szklankę przesianej mąki do miski. Wymieszaj w jakościowo wygodny sposób (mieszałem mikserem, aby nie było grudek).
Krok 3:
Włóż cukier i ponownie wymieszaj, ale możesz już to zrobić widelcem lub trzepaczką. Ciasto pieni się już pod pachami. Ale musimy wysłać go na pół godziny w ciepło, przykrywając miskę folią spożywczą. Gdy tylko zobaczymy tę piankową czapkę nad ciastem, zaczniemy wyrabiać samo ciasto.
Krok 4:
Podgrzej mleko do ciepłego stanu i wlej do ciasta. Ubij jajka i wyślij je również do miski. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Posolić masę i wlać do niej część mąki przeznaczonej na ciasto (100 g). Będzie jednorodny, jeśli tak jak ja uzbroisz się w mikser. Pamiętaj, że ciasto powinno mieć równomierną konsystencję – ani gęstą, ani płynną.
Krok 6:
Ponownie wyślij miskę na ciepło. A także przez pół godziny (może wstać wcześniej, obserwuj test). Gdy tylko zacznie pokrywać się bąbelkami, możesz umieścić patelnię na kuchence. Smarując go olejem, włóż ciasto do chochli, wlej na środek i równomiernie rozprowadź na dnie. Jeśli prawidłowo zagniatasz ciasto, starzejesz je, rozprzestrzeni się równomiernie i cienko. Zobacz, jaki jest ażurowy naleśnik!
Krok 7:
Odwróć go i smaż, aż druga strona się zarumieni. Naleśniki są szybko smażone. Posyp każdy cukrem, posmaruj miodem - według własnego gustu!
i więcej porad
zasadniczo przepis jest prosty, najważniejsze jest przestrzeganie proporcji i konsystencji.
wszystko, co można dodać jako wskazówkę, to technologia smażenia. Dokładniej, niektóre punkty.
więc wygodnie jest posmarować patelnię (lepiej, żeby była to naleśnik) olejem za pomocą pędzla.
smażyć naleśniki na dużym ogniu, ale nie odchodzimy od pieca, jeśli nie chcemy przypalonych naleśników.
możesz po usmażeniu ułożyć gotowe naleśniki w swoim ulubionym formacie-stos, polewając cukrem lub polewając masłem lub kopertami itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g