bulgur z kurczakiem w powolnej kuchence

pyszne danie, trochę jak pilaw. Podoba się wszystkim. Dziś gotujemy bulgur z kurczakiem. Ta kasza jest bardzo popularna na Wschodzie. Uwielbiam robić z niej różne potrawy. Na przykład jako dodatek do mięsa lub sałatki. Ten przepis jest prosty i szybki do wykonania. Danie przypomina pilaw. Okazuje się smaczny, satysfakcjonujący, zdrowy.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 38 % 9 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Aby przygotować to danie, lepiej wziąć Gruboziarnisty bulgur. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Wziąłem filet z kurczaka, ale uda, skrzydła, podudzia będą działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj marchewki, obierz i grubo zetrzyj. Obierz cebulę. Opłucz go i nóż pod zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Drobno pokrój cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś posiekaną cebulę i marchewkę do miski wolnowaru. Włącz tryb smażenia na 15 minut. Smaż przez około 5 minut, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij kurczaka do warzyw i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut, aż mięso będzie białe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól. Umieść liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Możesz dodać ulubione przyprawy do smaku, na przykład paprykę, Curry, suszony czosnek (1 herbata. l.). Lub użyj gotowych przypraw do kurczaka lub pilawu. W takim przypadku spójrz na skład. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz danie, w przeciwnym razie przesol.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij suchy bulgur. Nie trzeba go płukać, ponieważ płatki są czyszczone podczas procesu produkcji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij dwiema szklankami gorącej wody. Lepiej jest używać wysokiej jakości wody filtrowanej lub butelkowanej niż wody z kranu, co negatywnie wpłynie na smak potrawy. Jeszcze lepiej zalać kaszę gotowanym bulionem z kurczaka lub warzyw. Aby uzyskać smak, możesz umieścić 2-3 obrane ząbki czosnku. Włącz tryb pilaw na 40 minut lub tryb gulaszu na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 40 minutach wyłącz. Bulgur jest gotowy. Wymieszaj i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto taki pyszny i kruchy bulgur. Smacznego! Podawaj danie z marynowanymi lub świeżymi warzywami.

czasami bulgur z kurczakiem gotuję w woku. W takim przypadku Zboże należy najpierw usmażyć na maśle, a następnie nabierze orzechowego smaku.

oprócz marchwi i cebuli możesz dodać cukinię, zielony groszek, zieloną fasolkę, paprykę, pomidory.

kupując bulgur, koniecznie sprawdź opakowanie. Powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń i oznak wilgoci. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź zawartość. Ziarna powinny być czyste, bez zanieczyszczeń, jasnożółte i kruche.

bulgur należy przechowywać w szklanym, hermetycznym pojemniku. Zaleca się również wstępne podgrzanie zbóż w piekarniku, aby chronić je przed pojawieniem się owadów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy