skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Aby przygotować to danie, lepiej wziąć Gruboziarnisty bulgur. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Wziąłem filet z kurczaka, ale uda, skrzydła, podudzia będą działać.
Krok 2:
Dobrze umyj marchewki, obierz i grubo zetrzyj. Obierz cebulę. Opłucz go i nóż pod zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Drobno pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3:
Przenieś posiekaną cebulę i marchewkę do miski wolnowaru. Włącz tryb smażenia na 15 minut. Smaż przez około 5 minut, mieszając.
Krok 4:
Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.
Krok 5:
Wyślij kurczaka do warzyw i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut, aż mięso będzie białe.
Krok 6:
Sól. Umieść liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Możesz dodać ulubione przyprawy do smaku, na przykład paprykę, Curry, suszony czosnek (1 herbata. l.). Lub użyj gotowych przypraw do kurczaka lub pilawu. W takim przypadku spójrz na skład. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz danie, w przeciwnym razie przesol.
Krok 7:
Wypełnij suchy bulgur. Nie trzeba go płukać, ponieważ płatki są czyszczone podczas procesu produkcji.
Krok 8:
Napełnij dwiema szklankami gorącej wody. Lepiej jest używać wysokiej jakości wody filtrowanej lub butelkowanej niż wody z kranu, co negatywnie wpłynie na smak potrawy. Jeszcze lepiej zalać kaszę gotowanym bulionem z kurczaka lub warzyw. Aby uzyskać smak, możesz umieścić 2-3 obrane ząbki czosnku. Włącz tryb pilaw na 40 minut lub tryb gulaszu na 30 minut.
Krok 9:
Po 40 minutach wyłącz. Bulgur jest gotowy. Wymieszaj i podawaj.
Krok 10:
Oto taki pyszny i kruchy bulgur. Smacznego! Podawaj danie z marynowanymi lub świeżymi warzywami.
czasami bulgur z kurczakiem gotuję w woku. W takim przypadku Zboże należy najpierw usmażyć na maśle, a następnie nabierze orzechowego smaku.
oprócz marchwi i cebuli możesz dodać cukinię, zielony groszek, zieloną fasolkę, paprykę, pomidory.
kupując bulgur, koniecznie sprawdź opakowanie. Powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń i oznak wilgoci. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź zawartość. Ziarna powinny być czyste, bez zanieczyszczeń, jasnożółte i kruche.
bulgur należy przechowywać w szklanym, hermetycznym pojemniku. Zaleca się również wstępne podgrzanie zbóż w piekarniku, aby chronić je przed pojawieniem się owadów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g