skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić mięso z mrożonymi warzywami?
1. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w pióra, a marchewki w cienkie talerze za pomocą obieraczki do warzyw.
2. Usuń skórę i kości z nóg. Pokrój filet na kawałki. Rozgrzej olej roślinny na patelni i ułóż kurczaka. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. W razie potrzeby wymieszaj. W trakcie tego procesu dodaj olej sezamowy(nie lubisz-nie dodawaj).
3. Do opiekanego kurczaka dodaj cebulę i marchewkę. Mieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. W tym procesie dodaj sól i pieprz.
4. Dodaj sezam i smaż przez minutę.
5. Dodaj zamrożenie warzyw i szpinak (jeśli jest duży, pokrój) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 7 do 15 minut, aż będzie miękki.
miłego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g