skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka myjemy. Suszymy ręcznikiem papierowym. Pokroić na małe kawałki.
razem filet można również wziąć pierś z kurczaka. Pokrój białe mięso i pokrój je na kawałki. A z kości możesz zrobić lekki i pyszny bulion.
smażyć kawałki fileta na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 10 minut. Okresowo obracamy kawałki, aby powstała apetyczna skorupa. W ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.
podczas gotowania kurczaka obieramy marchewkę, cebulę, dynię.
pokrój cebulę w półpierścienie. Dynia w kostkach, a marchewki w kółkach lub półokręgach (jeśli masz duże marchewki).
w razie potrzeby możesz dodać do potrawy paprykę lub pomidora.
nie tnij drobno warzyw. W przeciwnym razie zmiękną i zgubią się w naczyniu.
dodaj cebulę do fileta. Smażyć trochę na złoty kolor.
następnie dodaj marchewkę, dynię, koncentrat pomidorowy lub warzywa, które pokroiłeś na to danie. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać kilka ząbków czosnku, wstępnie drobno posiekanych. Wszystko mieszamy. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
następnie dodaj umytą kaszę gryczaną. Wskazane jest spłukanie zbóż dwa do trzech razy pod bieżącą wodą, aby płyn był przezroczysty, bez różnych zanieczyszczeń.
napełnij wszystko 1,5 szklanką wody. Solić.
przyprawy i przyprawy ważny szczegół w przygotowaniu potrawy. Nie zapomnij o nich. Aby wzmocnić smak, możesz dodać oregano, czerwoną paprykę, kurkumę, a nawet imbir.
gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 10 minut. Dzięki temu grys stanie się bardziej delikatny. I dopiero potem podawaj do stołu.
podczas serwowania możesz udekorować danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g