kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

zdrowe, obfite, smaczne, zbilansowane danie. Mięso z kurczaka doskonale harmonizuje z kaszą gryczaną. Ta kasza nasyci organizm przydatnymi substancjami, doda energii, a dietetyczne mięso z kurczaka uzupełni zapasy cennego białka. Eksperymentując z warzywami i przyprawami, za każdym razem możesz osiągnąć nowy smak. To danie można gotować na kuchence lub w piekarniku lub w powolnej kuchence.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 63 % 15 g
103 kcal
IG: 19 / 75 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

filet z kurczaka myjemy. Suszymy ręcznikiem papierowym. Pokroić na małe kawałki.
razem filet można również wziąć pierś z kurczaka. Pokrój białe mięso i pokrój je na kawałki. A z kości możesz zrobić lekki i pyszny bulion.

smażyć kawałki fileta na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 10 minut. Okresowo obracamy kawałki, aby powstała apetyczna skorupa. W ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.

podczas gotowania kurczaka obieramy marchewkę, cebulę, dynię.
pokrój cebulę w półpierścienie. Dynia w kostkach, a marchewki w kółkach lub półokręgach (jeśli masz duże marchewki).
w razie potrzeby możesz dodać do potrawy paprykę lub pomidora.
nie tnij drobno warzyw. W przeciwnym razie zmiękną i zgubią się w naczyniu.

dodaj cebulę do fileta. Smażyć trochę na złoty kolor.
następnie dodaj marchewkę, dynię, koncentrat pomidorowy lub warzywa, które pokroiłeś na to danie. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać kilka ząbków czosnku, wstępnie drobno posiekanych. Wszystko mieszamy. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

następnie dodaj umytą kaszę gryczaną. Wskazane jest spłukanie zbóż dwa do trzech razy pod bieżącą wodą, aby płyn był przezroczysty, bez różnych zanieczyszczeń.
napełnij wszystko 1,5 szklanką wody. Solić.
przyprawy i przyprawy ważny szczegół w przygotowaniu potrawy. Nie zapomnij o nich. Aby wzmocnić smak, możesz dodać oregano, czerwoną paprykę, kurkumę, a nawet imbir.

gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 10 minut. Dzięki temu grys stanie się bardziej delikatny. I dopiero potem podawaj do stołu.
podczas serwowania możesz udekorować danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy