ziemniaki ze smalcem w tandoor

rozpływająca się w ustach, najdelikatniejsza, najsmaczniejsza, do dekoracji! Ziemniaki ze smalcem w tandoor wyróżniają się wyjątkowym, nieporównywalnym smakiem. Jest to nienaganna opcja gotowania pyszności w naturze. Poczęstuj przyjaciół i bliskich niesamowitym jedzeniem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 68 % 30 g
węglowodany 27 % 12 g
316 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki ze smalcem w tandoor? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Ziemniaki do przepisu weź mniej więcej ten sam niezbyt duży rozmiar.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki bardzo dobrze umyj i osusz. Ugotujemy go w skórce, dlatego podczas mycia lepiej użyć pędzla. Wyślij ziemniaki do głębokiej miski lub garnka. Cebulę i czosnek obrać i opłukać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój duże ziemniaki na pół. Dodaj sól do smaku i ulubione suche przyprawy. Zwykle używam mieszanki mielonej papryki i ziół prowansalskich.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z folii zbuduj rodzaj łodzi lub talerzy o wysokich krawędziach. Zrób kilka warstw folii, aby talerz dobrze zachował swój kształt. Połóż cebulę, pokrojoną niezbyt grubo, na dnie talerza równą cienką warstwą. Możesz pokroić w pierścienie, półpierścienie lub kostki, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój smalec na cienkie talerze, połóż na cebuli. Który smalec jest lepszy w użyciu? Prosty słony lub wędzony smalec działa dobrze. Posiekaj czosnek ręcznie lub przełóż przez prasę. Wyślij do Sal.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób drobno posiekane warzywa w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ziemniaki w jednej równej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przepisie do pieczenia użyto dwupiętrowego rusztu, więc zrobiłam dwa talerze z ziemniakami. Między bulwami można w razie potrzeby ułożyć całe nieobrane ząbki czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpal Tandoor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Poczekaj, aż drewno opałowe i węgle się wypalą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść talerze z ziemniakami na ruszcie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij do Tandoor, przykryj. Piec, aż ziemniaki się ugotują. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli ziemniaki łatwo się przekłuwają, danie jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czas pieczenia zależy od ilości węgli w tandoor, od modelu samego Tandoor i wielkości ziemniaków. Średnio ziemniaki piecze się przez około 30-50 minut. Niesamowity aromat można poczuć już 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania.

podawaj ziemniaki na gorąco ze świeżymi warzywami, sałatkami i sosami.
niesamowicie pyszne, koniecznie spróbuj!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy