skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki ze smalcem w tandoor? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Ziemniaki do przepisu weź mniej więcej ten sam niezbyt duży rozmiar.
Krok 2:
Ziemniaki bardzo dobrze umyj i osusz. Ugotujemy go w skórce, dlatego podczas mycia lepiej użyć pędzla. Wyślij ziemniaki do głębokiej miski lub garnka. Cebulę i czosnek obrać i opłukać.
Krok 3:
Pokrój duże ziemniaki na pół. Dodaj sól do smaku i ulubione suche przyprawy. Zwykle używam mieszanki mielonej papryki i ziół prowansalskich.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Z folii zbuduj rodzaj łodzi lub talerzy o wysokich krawędziach. Zrób kilka warstw folii, aby talerz dobrze zachował swój kształt. Połóż cebulę, pokrojoną niezbyt grubo, na dnie talerza równą cienką warstwą. Możesz pokroić w pierścienie, półpierścienie lub kostki, jak chcesz.
Krok 6:
Pokrój smalec na cienkie talerze, połóż na cebuli. Który smalec jest lepszy w użyciu? Prosty słony lub wędzony smalec działa dobrze. Posiekaj czosnek ręcznie lub przełóż przez prasę. Wyślij do Sal.
Krok 7:
Zrób drobno posiekane warzywa w następnej warstwie.
Krok 8:
Ułóż ziemniaki w jednej równej warstwie.
Krok 9:
W przepisie do pieczenia użyto dwupiętrowego rusztu, więc zrobiłam dwa talerze z ziemniakami. Między bulwami można w razie potrzeby ułożyć całe nieobrane ząbki czosnku.
Krok 10:
Rozpal Tandoor.
Krok 11:
Poczekaj, aż drewno opałowe i węgle się wypalą.
Krok 12:
Umieść talerze z ziemniakami na ruszcie.
Krok 13:
Wyślij do Tandoor, przykryj. Piec, aż ziemniaki się ugotują. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli ziemniaki łatwo się przekłuwają, danie jest gotowe.
Krok 14:
Czas pieczenia zależy od ilości węgli w tandoor, od modelu samego Tandoor i wielkości ziemniaków. Średnio ziemniaki piecze się przez około 30-50 minut. Niesamowity aromat można poczuć już 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania.
podawaj ziemniaki na gorąco ze świeżymi warzywami, sałatkami i sosami.
niesamowicie pyszne, koniecznie spróbuj!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g