kurczak z suszonymi morelami i curry

pikantne, pikantne, niezwykłe, bardzo smaczne, na obiad! Kurczak z suszonymi morelami i curry to oryginalny przepis na gotowanie mięsa z kurczaka z dużą ilością przypraw i przypraw. Dzięki temu kurczak jest pachnący i soczysty. Suszone morele świetnie komponują się z mięsem z kurczaka i dodają słodkiej nuty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 26 % 8 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z suszonymi morelami i curry? Przygotuj składniki. W kurczaku możesz użyć dowolnych części - odpowiednie są podudzia, uda, piersi. Zestaw i ilość przypraw różnią się według własnych upodobań. Suszone morele umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób-nożem, przez prasę, na tarce. Imbir obrać i zetrzeć. Zamiast świeżego imbiru możesz wziąć suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kurczaka, osusz i pokrój na porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Smaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmij kurczaka z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść czosnek na patelni, na której smażono kurczaka. Dusić na małym ogniu przez 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż imbir, suszone morele i pomidory na patelnię. Wziąłem pomidory we własnym soku, odpowiednie są również starte pomidory, rozcieńczona pasta pomidorowa lub świeże pomidory, które należy najpierw zmielić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej wszystko razem przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przyprawy i sól, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wróć kurczaka na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić naczynie pod przykryciem przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając i upewniając się, że sos się nie przypali. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wrzącej wody. Podawaj gotowe danie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal / 100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy