skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z suszonymi morelami i curry? Przygotuj składniki. W kurczaku możesz użyć dowolnych części - odpowiednie są podudzia, uda, piersi. Zestaw i ilość przypraw różnią się według własnych upodobań. Suszone morele umyć i osuszyć.
Krok 2:
Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób-nożem, przez prasę, na tarce. Imbir obrać i zetrzeć. Zamiast świeżego imbiru możesz wziąć suchy.
Krok 3:
Umyj kurczaka, osusz i pokrój na porcje.
Krok 4:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Smaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmij kurczaka z patelni.
Krok 5:
Umieść czosnek na patelni, na której smażono kurczaka. Dusić na małym ogniu przez 1 minutę.
Krok 6:
Następnie włóż imbir, suszone morele i pomidory na patelnię. Wziąłem pomidory we własnym soku, odpowiednie są również starte pomidory, rozcieńczona pasta pomidorowa lub świeże pomidory, które należy najpierw zmielić.
Krok 7:
Rozgrzej wszystko razem przez około 7 minut.
Krok 8:
Dodaj przyprawy i sól, wymieszaj.
Krok 9:
Wróć kurczaka na patelnię.
Krok 10:
Dusić naczynie pod przykryciem przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając i upewniając się, że sos się nie przypali. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wrzącej wody. Podawaj gotowe danie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal / 100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g