Sałatka Szarotka z kurczakiem

Lekki, apetyczny, pikantny, bez majonezu! Sałatka Szarotka z kurczakiem okazuje się bardzo smaczna. Jest przygotowywany łatwo i szybko, przygotowanie filetów zajmuje większość czasu. Połączenie warzyw, kurczaka i pikantnego sosu sprawia, że ta sałatka jest niezapomniana!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 36 % 9 g
150 kcal
IG: 30 / 10 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka Edelweiss? Przygotuj jedzenie. Jeśli filet został zamrożony, rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dobrze umyj i osusz warzywa. Wrzuć kukurydzę na sito, aby szkło płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj filety. Jak usmażyć filet? Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby możesz dodać trochę suszonych ziół. Filety smażyć na oliwie z oliwek na dobrze rozgrzanej patelni przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Określ gotowość, przekłuwając mięso nożem - lekki sok powinien płynąć. W przeciwnym razie wydłuż czas gotowania. Pozwól gotowemu filetowi lekko ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia filetów przygotuj grzanki. Jak zrobić krakersy? Rozgrzej piekarnik do 180°C. pokrój Bochenek w małą kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj 2 łyżki. l oliwka (lub inny olej roślinny), wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż krakersy na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz je przez 7-10 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia wymieszaj 1-2 razy. Krakersy gotują się bardzo szybko, więc uważaj na nie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj warzywa. Pokrój pomidory na małe plasterki. Jeśli pomidory są duże, to w kostce lub ćwiartkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój również ogórek i paprykę na cienkie plasterki. Cebula w małej kostce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz pomidory, ogórki, paprykę, cebulę i kukurydzę w jednej misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój gotowy i wypoczęty filet w cienkie plasterki lub kostkę (według własnego uznania).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos. Jak zrobić tankowanie? Przygotuj jedzenie. Oprócz oliwy odpowiedni jest każdy olej roślinny-rafinowany, nierafinowany, słonecznikowy, musztardowy, sezamowy, kukurydziany, który lubisz. Najważniejsze, że lubisz jego smak. Wybierz również musztardę według własnego gustu, odpowiednia jest ostra, francuska i z ziarnami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz oliwę z oliwek, ocet, musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i opcjonalnie pieprz. Dodaj dressing do warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby ułóż sałatkę w porcjach. Najpierw warzywa doprawione dressingiem, polędwica i grzanki na wierzchu, w razie potrzeby można dodać trochę startego sera. Lub możesz wymieszać wszystkie składniki w salaterce, z wyjątkiem krakersów, doprawić dressingiem i posypać krakersami przed podaniem. Smacznego!

filety można nie tylko usmażyć, ale także ugotować lub upiec. Nawiasem mówiąc, krakersy można również usmażyć, jeśli nagle nie ma piekarnika. Składniki sałatki są tak dobrze połączone, że nie chcesz niczego zmieniać i dodawać, no chyba, że trochę sera. Dressing okazuje się nieco ostry, więc jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, nie możesz dodawać musztardy ani czosnku. Poczęstuj się!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy