żeberka wieprzowe z ziemniakami na patelni

Przygotuj obfity obiad z delikatnym mięsem i warzywami gotowanymi na parze! Żeberka wieprzowe z ziemniakami na patelni to prawdziwa uczta smaku dla miłośników mięsa. A gotowanie z ziemniakami zamienia je w danie wraz z przystawką. Ziemniaki duszone w soku mięsnym z warzywami są delikatne i apetyczne!
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 22 % 6 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

wartość tego dania nie polega tylko na delikatnym i mięsie z apetycznymi, cienkimi warstwami tłuszczu. Warzywa dodawane w dużych ilościach do potrawy są bardzo smaczne i delikatne dzięki długotrwałemu duszeniu w sosie mięsnym.

obieramy marchewki, ziemniaki i cebulę, a słodką, mięsistą paprykę pozbywamy się nasion i łodygi. Myjemy warzywa pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.

aby przygotować to danie, nie musisz zbyt drobno kroić warzyw. Nie powinny się rozpuszczać, ale pozostać dużymi, całymi kawałkami gotowanymi razem z mięsem.

pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w paski. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem i smaż warzywa do połowy ugotowane.

żeberka do gotowania tego gulaszu lepiej wziąć mięso. Podczas smażenia tłuszcz stopi się i namoczy warzywa, dlatego lepiej jest, aby mięso pozostało jak najwięcej na kości.

myjemy żebra pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy wzdłuż kości. Dodaj kawałki do warzyw, wymieszaj i smaż.

czosnek przepuszczamy przez prasę, dodajemy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami do smaku, mieszamy szpatułką. Od czasu do czasu mieszając smażyć żeberka przez 25 minut. W tym czasie powinny być w pełni gotowe, aby podczas suszenia po prostu zmiękły i nadały warzywom niepowtarzalny smak.

ziemniaki kroimy na duże kawałki, podczas duszenia gotują się i nie powinny zamieniać się w jednorodne tłuczone ziemniaki. Duże kawałki pomogą zachować piękny wygląd gotowego dania.

dodaj ziemniaki na patelnię, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Gdy tylko ziemniaki będą gotowe, wyłącz je, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut, aby wszystko osiągnęło całkowicie gotowy stan.

danie podajemy na gorąco, uzupełniając gałązką koperku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy