Sałatka w szklance warstwami

oryginalny, piękny, na świąteczny stół! Sałatka podawana w szklance warstwami wzbudzi największe zainteresowanie ze wszystkich potraw na stole. Przy takim podawaniu składniki są wyraźnie widoczne, sałatka wygląda schludnie i atrakcyjnie. W tym przepisie wybrano ciekawe połączenie kurczaka i winogron.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 53 % 21 g
węglowodany 10 % 4 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę w szklance warstwami? Przygotuj jedzenie. Weź filet z piersi kurczaka, najlepiej schłodzony. Winogrona są lepsze bez pestek. Ser-naturalny, wysokiej jakości, smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, bardzo dobrze osuszyć i pokroić na małe kawałki. Smaż na patelni z olejem roślinnym do miękkości, około 15 minut. Zrób średni ogień, dodaj sól i curry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj orzechy. Możesz użyć już obranych lub samodzielnie obrać orzechy. Wstępnie osusz orzechy na suchej patelni-staną się bardziej aromatyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz Winogrona, pokrój każde winogrono na pół, usuń pestki (jeśli są).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż sałatkę w szklankach warstwami, posmaruj każdą majonezem i posyp orzechami włoskimi, w następującej kolejności: filet z kurczaka-jajka-ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż połówki winogron na wierzchu. Schłodzić sałatkę w lodówce przez około 20 minut. Następnie podawaj. Smacznego!

taką porcję sałatek w szklance lub misce realizuję kilka lat z rzędu. Dzielę się przepisem na jedną z najpopularniejszych sałatek wśród moich znajomych.
można go również zrobić z gotowanego kurczaka, ale uwielbiam połączenie smażonego kurczaka z orzechami i winogronami.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy