skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę w szklance warstwami? Przygotuj jedzenie. Weź filet z piersi kurczaka, najlepiej schłodzony. Winogrona są lepsze bez pestek. Ser-naturalny, wysokiej jakości, smaczny.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, bardzo dobrze osuszyć i pokroić na małe kawałki. Smaż na patelni z olejem roślinnym do miękkości, około 15 minut. Zrób średni ogień, dodaj sól i curry.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5:
Posiekaj orzechy. Możesz użyć już obranych lub samodzielnie obrać orzechy. Wstępnie osusz orzechy na suchej patelni-staną się bardziej aromatyczne.
Krok 6:
Umyj i osusz Winogrona, pokrój każde winogrono na pół, usuń pestki (jeśli są).
Krok 7:
Ułóż sałatkę w szklankach warstwami, posmaruj każdą majonezem i posyp orzechami włoskimi, w następującej kolejności: filet z kurczaka-jajka-ser.
Krok 8:
Ułóż połówki winogron na wierzchu. Schłodzić sałatkę w lodówce przez około 20 minut. Następnie podawaj. Smacznego!
taką porcję sałatek w szklance lub misce realizuję kilka lat z rzędu. Dzielę się przepisem na jedną z najpopularniejszych sałatek wśród moich znajomych.
można go również zrobić z gotowanego kurczaka, ale uwielbiam połączenie smażonego kurczaka z orzechami i winogronami.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Curry - 352 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g