Sałatka wegańska

prosta sałatka z warzyw i grzybów-pyszna, polizasz palce. Sałatkę wegańską można przygotować ze świeżą lub mrożoną fasolą, podczas gdy mrożona fasola nie musi być rozmrażana, cały proces odbędzie się już na patelni. Pieczarki są łatwiejsze do zdobycia w sklepie, są dostępne przez cały rok i w dowolnej ilości. Sałatkę można doprawić ulubionymi przyprawami, ale nie trzeba solić, ponieważ sos sojowy ma podwójną misję.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 55 % 11 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Odetnij końce strąków po obu stronach, pokrój każdy strąk na pół.

2. Umyj pieczarki, pokrój na duże kawałki, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie zmniejszą swoją objętość.

3. Mój pomidor, pokrój w plasterki.

4. Obierz czosnek i cebulę, pokrój czosnek na talerze, cebulę na półpierścienie.

5. Pieczarki i fasolę smażyć na oleju roślinnym przez 10 minut, od czasu do czasu mieszać. Smażone składniki przenosimy do salaterki, dodajemy czosnek, cebulę i pomidory.

6. Paprykę obieramy z nasion, odcinamy łodygę, myjemy, kroimy w paski, wkładamy do miski z sałatką.

7. Sałatkę doprawiamy sosem sojowym, mieszamy i podajemy.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy