kalafior gotowany na parze w powolnej kuchence

co może być smaczniejszego niż dodatek warzywny? Gotuj na parze! Kalafior gotowany na parze z powolną kuchenką okazuje się po prostu niesamowicie smaczny! Miękkie i soczyste, a dzięki smażeniu - również rumiane! Taki dodatek można podawać z sosem śmietanowym, a także z daniami mięsnymi i rybnymi.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
82 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 40 min

1. Moja kapusta, podzielona na kwiatostany.

2. Wlej wodę do miski multicookera (wystarczy 350-400 ml), zainstaluj sitko do pary, połóż na nim kapustę.

3. Wybierz program "PARA" i czas gotowania - 40 minut.

4. Po sygnale dźwiękowym wyjmujemy kapustę na talerz, myjemy miskę multicookera, suszymy. Myj program "smażenia", włóż masło do miski, pozwól mu się stopić.

5. W międzyczasie rozbijamy jajka do miski, lekko solimy, ubijamy widelcem.

6. Lekko schłodzone kwiatostany zanurzamy w cieście jajecznym, a następnie panierujemy w bułce tartej, wkładamy do miski multicookera, smażymy ze wszystkich stron, aż pojawi się przyjemny złoty odcień.

podawaj na stole na ciepło, w razie potrzeby uzupełniając sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy