Sałatka przepiórcze Gniazdo głuszca

pyszna sałatka o intrygującej nazwie! Koniecznie spróbuj! Cała moja rodzina uwielbia tę sałatkę. Dlatego przygotowuję go we wszystkie święta. I nie tylko. Kiedy o to proszą, gotuję. W końcu miło jest zadowolić ludzi drogich sercu:)
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

jak zrobić sałatkę z gniazda przepiórczego głuszca? 1. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie paski i smażyć w głębokim tłuszczu. Gdy ziemniaki będą gotowe, połóż je na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
2. Następnie pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni. Pokrój marchewki w cienkie paski. Podsmaż warzywa.
3. Pierś z kurczaka, marynowane pieczarki i świeże ogórki pokroić w kostkę.
4. Pokrój białkową część ugotowanych jajek w paski.
5. Połóż liście sałaty na talerzu, a następnie warstwę grzybów. Następnie-pierś z kurczaka i nałóż na nią siatkę majonezową.
6. Następna warstwa to cebula i marchewka. Na wierzchu warstwa majonezu. Następnie-ogórki, na nich-białka jaj i siatka majonezu.
7.Połóż ziemniaki równomiernie na sałatce i zrób wgłębienie na środku. Połącz rozgniecione żółtka z koperkiem, solą i majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj i po zwilżeniu rąk w wodzie uformuj jajka z masy. Umieść je w gnieździe.
8. Obierz ugotowane jajka przepiórcze. Z goździków zrób oczy, z marchewki - dzioby. Zrób pisklęta. Z jaja kurzego-dorosłego ptaka. Umieść wszystkich w gnieździe.

sałatka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy