gulasz warzywny w piekarniku z mięsem i ziemniakami

bardzo smaczne, bardzo proste i piękne-wakacje każdego dnia! Gulasz warzywny w piekarniku z mięsem i ziemniakami to obfite danie główne z dużą ilością składników. Możesz wybrać warzywa według własnych upodobań, możesz też wziąć dowolne mięso lub gotować bez niego. Przepis jest prosty jak dwa razy dwa!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 24 % 6 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny w piekarniku z mięsem i ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warzywa umyć i osuszyć. W zależności od wielkości naczynia do pieczenia możesz zwiększyć liczbę ulubionych warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Możesz wybrać mięso z dowolnej części tuszy. Jeśli chcesz być grubszy, weź szyję lub łopatkę; bardziej miękki i bez tłuszczu - Polędwica, szynka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż wieprzowinę i smaż, mieszając, na złoty kolor. Jeśli całe mięso nie mieści się na patelni, usmaż je w dwóch seriach. Na koniec możesz posolić mięso, pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa i zioła. Paprykę obrać z łodygi i pokroić w średnią kostkę. Miałem pieprz w dwóch kolorach-żółtym i zielonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i pokrój w płatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój marchewki w paski lub półkola.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidora na małe kawałki. Do tego dania wziąłem Dojrzałe, ale mocne pomidory, aby nie pełzały po długim pieczeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój również bakłażany w średniej wielkości kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj i posiekaj warzywa. Możesz użyć dowolnych ziół: piór zielonej cebuli, kopru, kolendry lub mieszanki kilku ziół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W dużym głębokim, wysmarowanym olejem roślinnym naczyniu do pieczenia ułóż pół pierścienia cebuli. Sól, pieprz i posyp papryką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż marchewki na cebuli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż połowę pieczonej wieprzowiny na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ułóż ziemniaki i czosnek. Sól, pieprz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż bakłażany na wierzchu, posyp je solą i pieprzem. Na wierzch ułóż drugą część pieczonej wieprzowiny wraz z olejem z patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż kostki papryki na mięsie. Sól, posyp papryką. Następnie rozłóż pokrojone pomidory, które również należy posolić i pieprzyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp wszystko posiekanymi ziołami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj formę pokrywką lub dokręć folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pyszny, aromatyczny gulasz jest gotowy. Możesz podać do stołu. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy