zrazy ziemniaczane z jajkiem i cebulą

soczyste, z delikatną skórką zrazy nie pozostawiają nikogo obojętnym! Bardzo prosty przepis kulinarny zraz ziemniaczany z pewnością zna każdy miłośnik kuchni białoruskiej. To danie jest przygotowywane szybko z produktów, które zawsze są w lodówce. Takie jedzenie zachwyci wielu wegetarian.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 49 % 17 g
196 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

bardzo prosty przepis kulinarny zraz ziemniaczany z pewnością zna każdy miłośnik kuchni białoruskiej. To danie jest przygotowywane szybko z produktów, które zawsze są w lodówce. Takie jedzenie zachwyci wielu wegetarian. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zagnieść ziemniaki na puree, dodając masło. Gdy puree ostygnie, wbij do niego świeże jajko kurze. Następnie przygotowujemy nadzienie dla zraz. Aby to zrobić, posiekaj obraną główkę cebuli i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Następnie wymieszaj z dwoma drobno posiekanymi jajkami kurzymi na twardo. Sól nadzienia do smaku. Z puree ziemniaczanego robimy ciasta, na środku których kładziemy nadzienie, składamy na pół i ściskamy krawędzie tak, aby przypominały kotlety. Zrazy ziemniaczane obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym. Podawaj gotowe zrazy ze śmietaną i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy