skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri z serem Adyghe? Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij kefir z lodówki, aby miał czas na osiągnięcie temperatury pokojowej.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą bardziej puszyste i przewiewne. Wymieszaj w misce o odpowiedniej wielkości z solą i sodą. Nie musisz gasić sody octem, kefir poradzi sobie z tym zadaniem.
Krok 3:
Wlać kefir i zagnieść miękkie, plastyczne, niezbyt przylegające do dłoni ciasto, które może utrzymać kształt. W razie potrzeby dodaj mąkę, ale nie przesadzaj, bo chaczapuri będzie twarde.
Krok 4:
Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut. Stanie się bardziej giętki, elastyczny i łatwiejszy w obsłudze.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Zetrzyj na grubej tarce suluguni.
Krok 6:
Zetrzyj również ser Adyghe. Możesz wziąć dowolne odmiany sera według własnego uznania (twardy ser, mozzarella bez smaku, ser feta, twarożek, ser), otrzymasz nieco inny, ale nie mniej interesujący smak.
Krok 7:
Wymieszaj oba rodzaje sera w pojemniku, sól, pieprz do smaku.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Zagnieść, uformować kiełbasę i podzielić na 4 równe części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg.
Krok 10:
Wypełnij również na 4 równe części i uformuj z każdej części gęstą kulkę rękami. Połóż kulkę serową na środku koła ciasta. Prawidłowe proporcje ciasta chaczapuri i nadzienia powinny być w przybliżeniu tej samej ilości.
Krok 11:
Ściśnij brzegi ciasta w kółko, jak w torebce. Następnie delikatnie spłaszcz dłońmi w tortillę.
Krok 12:
Odwróć ciasto szwem w dół i rozwałkuj je wałkiem do ciasta-Wybierz grubość chaczapuri, jak chcesz cieńsze lub grubsze. Przebij półfabrykaty w kilku miejscach widelcem.
Krok 13:
Umieść suchą patelnię na średnim ogniu i podgrzej. Połóż obrabiany przedmiot i smaż z obu stron pod pokrywką, aż powstanie złoty kolor.
Krok 14:
Przygotuj w ten sposób wszystkie chaczapuri. Ułóż je jeden na drugim na płaskim talerzu. Powierzchnię każdego chaczapuri obficie posmaruj kawałkiem masła.
Krok 15:
Oto takie apetyczne chaczapuri z serem. Poczęstuj się, gdy są gorące. Możesz podawać ze śmietaną, ziołami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
do nadzienia serowego można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki) i posiekany koperek, natkę pietruszki, pióra szczypiorku.
Jedzenie takich chaczapuri jest lepsze niż gorące, ale następnego dnia wypieki będą pyszne. Możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g