chaczapuri z serem Adyghe

pachnące, rumiane tortille zgromadzą całą rodzinę przy stole! Nawet początkująca gospodyni domowa może łatwo i szybko ugotować chaczapuri z serem Adyghe. Ciasto ugniata się na kefirze, praca z nim jest bardzo łatwa. Obfite nadzienie serowe doskonale uzupełni świeże warzywa.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 40 % 18 g
254 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri z serem Adyghe? Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij kefir z lodówki, aby miał czas na osiągnięcie temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą bardziej puszyste i przewiewne. Wymieszaj w misce o odpowiedniej wielkości z solą i sodą. Nie musisz gasić sody octem, kefir poradzi sobie z tym zadaniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać kefir i zagnieść miękkie, plastyczne, niezbyt przylegające do dłoni ciasto, które może utrzymać kształt. W razie potrzeby dodaj mąkę, ale nie przesadzaj, bo chaczapuri będzie twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut. Stanie się bardziej giętki, elastyczny i łatwiejszy w obsłudze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Zetrzyj na grubej tarce suluguni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj również ser Adyghe. Możesz wziąć dowolne odmiany sera według własnego uznania (twardy ser, mozzarella bez smaku, ser feta, twarożek, ser), otrzymasz nieco inny, ale nie mniej interesujący smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj oba rodzaje sera w pojemniku, sól, pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Zagnieść, uformować kiełbasę i podzielić na 4 równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij również na 4 równe części i uformuj z każdej części gęstą kulkę rękami. Połóż kulkę serową na środku koła ciasta. Prawidłowe proporcje ciasta chaczapuri i nadzienia powinny być w przybliżeniu tej samej ilości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij brzegi ciasta w kółko, jak w torebce. Następnie delikatnie spłaszcz dłońmi w tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć ciasto szwem w dół i rozwałkuj je wałkiem do ciasta-Wybierz grubość chaczapuri, jak chcesz cieńsze lub grubsze. Przebij półfabrykaty w kilku miejscach widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść suchą patelnię na średnim ogniu i podgrzej. Połóż obrabiany przedmiot i smaż z obu stron pod pokrywką, aż powstanie złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj w ten sposób wszystkie chaczapuri. Ułóż je jeden na drugim na płaskim talerzu. Powierzchnię każdego chaczapuri obficie posmaruj kawałkiem masła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto takie apetyczne chaczapuri z serem. Poczęstuj się, gdy są gorące. Możesz podawać ze śmietaną, ziołami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

do nadzienia serowego można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki) i posiekany koperek, natkę pietruszki, pióra szczypiorku.   

Jedzenie takich chaczapuri jest lepsze niż gorące, ale następnego dnia wypieki będą pyszne. Możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy