Sałatka z wątróbką wołową i piklami

Łatwa sałatka z podrobów o pikantnym smaku! Sałatka z wątróbką i piklami okazuje się umiarkowanie pikantna i pikantna w smaku. Ze względu na wątrobę w składzie to danie jest niezwykle przydatne dla organizmu. A pyszny sos na bazie majonezu doskonale uzupełnia smak.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 17 % 5 g
196 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie takiej sałatki wcale nie jest trudne. Oto, co zrobimy...

1. Wątroba wołowa jest dokładnie myta pod zimną bieżącą wodą i spłukiwana ręcznikami papierowymi. Następnie odcinamy z niego film i usuwamy kanały żółciowe. Jeśli nie zostanie to zrobione, danie może ostatecznie stać się gorzkie. Następnie pokrój wątrobę na małe kawałki.

wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej go na średniej temperaturze. Włóż wątrobę na patelnię i smaż ją do miękkości przez 3-4 minuty, w zależności od grubości kawałków. Dopraw wątrobę solą i czarnym pieprzem do smaku. Gdy wątroba będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia i przenieś wątrobę na czysty talerz, aby ostygła.

2. Sałatę lodową myjemy pod wodą i suszymy w specjalnym suszeniu lub układamy na ręczniku papierowym. Następnie rozerwij sałatkę prosto rękami na małe kawałki.

3. Obierz cebulę, spłucz wodą i drobno posiekaj.

4. Nadmiar płynu spuszczamy z pikli i kroimy w kręgi.

5. W salaterce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki razem.

6. Zetrzyj ser cheddar na grubej tarce lub drobno pokrój w paski. A następnie dodaj do salaterki.

7. Po pokrojeniu wszystkich potraw możesz zacząć przygotowywać sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj majonez i musztardę. Dodaj ocet winny, trochę cukru i wędzoną mieloną paprykę. Takie przyprawy nadają sosowi pikantny i lekko wyspiarski smak.

pikle kroimy tak małe, jak to możliwe, a także dodajemy do naszego dressingu. Dodaj również drobno posiekaną cebulę. I dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu ze sobą.

8. Ugotowany sos wylewa się na sałatkę. Jeśli podasz sałatkę od razu, możesz wymieszać sos i inne produkty ze sobą.

lub włóż sałatkę wraz z dressingiem do lodówki bez mieszania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy