Sałatka z bakłażana z marchewką i papryką

pikantna, niesamowicie pyszna przekąska z bakłażana! Ta sałatka spodoba się wszystkim miłośnikom niebieskich! Lubisz jasne, soczyste i bogate sałatki? Wtedy zdecydowanie powinieneś spróbować sałatki z bakłażana z marchewką!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 29 % 6 g
151 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z bakłażana z marchewką, potrzebujesz prostego zestawu produktów: bakłażana, papryki, marchwi, pomidorów, czosnku i ziół. Umyj bakłażana i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój niebieski na małe kostki, w razie potrzeby możesz najpierw pokroić w kółka, a następnie przeciąć każde kółko na pół. Namocz bakłażana w słonej wodzie, pozbędzie się goryczy, a następnie podczas smażenia bakłażan wchłonie mniej oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z papryki usuń łodygę i nasiona, pokrój owoce na pół. Obierz czosnek i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą. Umyj również warzywa i pomidory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewkę na koreańskiej tarce do marchwi, możesz użyć zwykłej grubej tarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek niezbyt drobno, będzie smaczniejszy. Wyślij czosnek do marchwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej 7 łyżek oleju roślinnego. Marchewki i czosnek zalać wrzącym olejem, dodać sól, cukier i ocet.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj paprykę na grubej tarce, dodaj do marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj również pomidora na grubej tarce, Odrzuć skórkę. Wyślij pomidora do marchewki z papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wodę z bakłażana, wyciśnij je rękami z nadmiaru płynu i smaż do miękkości na gorącym oleju roślinnym. Gotuj, aż bakłażan stanie się złoty. Połóż niebieskie na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj warzywa, Wyślij do sałatki, dodaj smażony bakłażan.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę. Idealnie będzie pozostawić sałatkę w chłodnym miejscu przez całą noc.

aby dodać pikantności i ostrości sałatce, możesz dodać trochę chili z papryką.

Ilość cukru i soli można również dostosować do własnych upodobań.
przystawka sałatkowa idealnie komponuje się z ziemniakami, mięsem, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną itp.
jako samodzielne danie bakłażany z marchewką są również wspaniałe i smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy