skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z bakłażana z marchewką, potrzebujesz prostego zestawu produktów: bakłażana, papryki, marchwi, pomidorów, czosnku i ziół. Umyj bakłażana i pieprz.
Krok 2:
Pokrój niebieski na małe kostki, w razie potrzeby możesz najpierw pokroić w kółka, a następnie przeciąć każde kółko na pół. Namocz bakłażana w słonej wodzie, pozbędzie się goryczy, a następnie podczas smażenia bakłażan wchłonie mniej oleju.
Krok 3:
Z papryki usuń łodygę i nasiona, pokrój owoce na pół. Obierz czosnek i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą. Umyj również warzywa i pomidory.
Krok 4:
Zetrzyj marchewkę na koreańskiej tarce do marchwi, możesz użyć zwykłej grubej tarki.
Krok 5:
Posiekaj czosnek niezbyt drobno, będzie smaczniejszy. Wyślij czosnek do marchwi.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej 7 łyżek oleju roślinnego. Marchewki i czosnek zalać wrzącym olejem, dodać sól, cukier i ocet.
Krok 7:
Zetrzyj paprykę na grubej tarce, dodaj do marchewki.
Krok 8:
Zetrzyj również pomidora na grubej tarce, Odrzuć skórkę. Wyślij pomidora do marchewki z papryką.
Krok 9:
Spuść wodę z bakłażana, wyciśnij je rękami z nadmiaru płynu i smaż do miękkości na gorącym oleju roślinnym. Gotuj, aż bakłażan stanie się złoty. Połóż niebieskie na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju roślinnego.
Krok 10:
Drobno posiekaj warzywa, Wyślij do sałatki, dodaj smażony bakłażan.
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj sałatkę i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę. Idealnie będzie pozostawić sałatkę w chłodnym miejscu przez całą noc.
aby dodać pikantności i ostrości sałatce, możesz dodać trochę chili z papryką.
Ilość cukru i soli można również dostosować do własnych upodobań.
przystawka sałatkowa idealnie komponuje się z ziemniakami, mięsem, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną itp.
jako samodzielne danie bakłażany z marchewką są również wspaniałe i smaczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g