boczek wieprzowy z serem i pomidorami w piekarniku

budżet, obfite, smaczne - na wakacje i każdego dnia! Boczek wieprzowy zapiekany z serem i pomidorami w piekarniku to aromatyczne, pikantne danie, które spodoba się każdemu. Przystawka do mięsa jest odpowiednia dla każdego: od lekkiej sałatki, gotowanych na parze warzyw lub ryżu po smażone ziemniaki.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 11 % 3 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mostek z serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną część tuszy wieprzowej (mój mostek wieprzowy), ale powinno to być schłodzone mięso, ponieważ po zamrożeniu każdy produkt traci znaczną część składników odżywczych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mostek, osusz i pokrój na dowolne kawałki. Mogą to być większe lub mniejsze kawałki - jak chcesz!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w plasterki o średniej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w pióra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko posiekane. Dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździk przez prasę, ale można go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę. Śmietanę można również zastąpić śmietaną, jogurtem naturalnym lub majonezem - co jest znacznie mniej pożądane, ponieważ majonez nie jest zalecany do obróbki cieplnej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól. Na tym etapie możesz również dodać do potrawy swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną ostrą paprykę lub paprykę, chmiel suneli, zioła prowansalskie. A może będzie to posiekana świeża pietruszka lub koperek, gałązka tymianku lub rozmarynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. Pożądane jest, aby boki były wystarczająco wysokie - w końcu podczas gotowania mięso uwolni sok, a naczynie zwiększy objętość i wcale nie jest konieczne, aby zawartość formy wylała się na krawędź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mieszankę mięsną do formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie ułóż kliny pomidora na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i połóż na pomidorach. Luźno - aby folia nie przykleiła się do sera, przykryj formę folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości, około 40 minut. Jeśli chcesz, aby skórka pojawiła się na wierzchu, usuń folię 10 minut przed końcem gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj danie od razu, gdy jest gorące. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy