skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mostek z serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną część tuszy wieprzowej (mój mostek wieprzowy), ale powinno to być schłodzone mięso, ponieważ po zamrożeniu każdy produkt traci znaczną część składników odżywczych.
Krok 2:
Umyj mostek, osusz i pokrój na dowolne kawałki. Mogą to być większe lub mniejsze kawałki - jak chcesz!
Krok 3:
Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w plasterki o średniej grubości.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w pióra.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko posiekane. Dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździk przez prasę, ale można go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 6:
Dodaj śmietanę. Śmietanę można również zastąpić śmietaną, jogurtem naturalnym lub majonezem - co jest znacznie mniej pożądane, ponieważ majonez nie jest zalecany do obróbki cieplnej.
Krok 7:
Sól. Na tym etapie możesz również dodać do potrawy swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną ostrą paprykę lub paprykę, chmiel suneli, zioła prowansalskie. A może będzie to posiekana świeża pietruszka lub koperek, gałązka tymianku lub rozmarynu.
Krok 8:
Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. Pożądane jest, aby boki były wystarczająco wysokie - w końcu podczas gotowania mięso uwolni sok, a naczynie zwiększy objętość i wcale nie jest konieczne, aby zawartość formy wylała się na krawędź.
Krok 9:
Włóż mieszankę mięsną do formy.
Krok 10:
Ostrożnie ułóż kliny pomidora na wierzchu.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce i połóż na pomidorach. Luźno - aby folia nie przykleiła się do sera, przykryj formę folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości, około 40 minut. Jeśli chcesz, aby skórka pojawiła się na wierzchu, usuń folię 10 minut przed końcem gotowania.
Krok 12:
Podawaj danie od razu, gdy jest gorące. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g