skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić paszteciki fasolowe, przygotuj składniki. Fasolę należy namoczyć przez noc, aby dobrze spuchła. Możesz użyć absolutnie dowolnej fasoli: czerwonej lub białej, w zależności od dostępności. Kolor nie wpływa na jakość kotletów. Bułkę tartą można kupić w sklepie lub za pośrednictwem młynka do kawy, aby zmielić zwykłą bułkę tartą.
Krok 2:
Dokładnie spłucz fasolę, zalej wodą, pozostaw na noc. Opłucz ponownie spuchniętą fasolę, zalej zimną wodą i podpal. Gotuj przez około 40 minut, pod koniec gotowania dodaj sól (dodaj sól do smaku). Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Wyłącz ogień, spuść wodę, ale nie całą, zostaw część bulionu.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim cebulę i marchewkę, smaż na lekki rumieniec.
Krok 5:
Przenieś smażenie warzyw na patelnię z fasolą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać trochę zieleni.
Krok 6:
Użyj blendera, aby zamienić zawartość garnka w mięso mielone. Wsyp bułkę tartą do talerza. Za pomocą łyżki stołowej weź mieloną fasolę, włóż ją do talerza z bułką tartą i uformuj kotlet. Spraw, aby kotlety nie były zbyt grube, aby były dobrze nasycone olejem podczas smażenia i nie kruszyły się. Fasola bierze tyle oleju, ile potrzeba, rozprowadza go na całej masie, więc nie powinieneś bać się, że okaże się Tłusty.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Ułóż gotowe kotlety. Piecz przez około 20 minut, aż kotlety zrumienią się po obu stronach. Ostrożnie wyjmij kotlety na talerz. Podawaj ze świeżymi warzywami i kwaśną śmietaną jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Okazuje się bardzo smaczny. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g