kotlety fasolowe

pyszne i pożywne paszteciki fasolowe prawie jak z mięsem! Wiele osób gotuje fasolę jako dodatek do mięsa lub innych potraw, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że może ona stanowić doskonałą alternatywę dla dania mięsnego, na przykład jako kotlety fasolowe. Kotlety fasolowe od pierwszego kęsa do smaku są nawet trudne do odróżnienia od mięsa. Okazują się równie gęste, smaczne i satysfakcjonujące, jednak mielona fasola jest trochę sucha i krucha, więc podczas smażenia należy dodać więcej oleju roślinnego, a następnie okażą się soczyste i mocne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 45 % 13 g
166 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić paszteciki fasolowe, przygotuj składniki. Fasolę należy namoczyć przez noc, aby dobrze spuchła. Możesz użyć absolutnie dowolnej fasoli: czerwonej lub białej, w zależności od dostępności. Kolor nie wpływa na jakość kotletów. Bułkę tartą można kupić w sklepie lub za pośrednictwem młynka do kawy, aby zmielić zwykłą bułkę tartą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz fasolę, zalej wodą, pozostaw na noc. Opłucz ponownie spuchniętą fasolę, zalej zimną wodą i podpal. Gotuj przez około 40 minut, pod koniec gotowania dodaj sól (dodaj sól do smaku). Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Wyłącz ogień, spuść wodę, ale nie całą, zostaw część bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim cebulę i marchewkę, smaż na lekki rumieniec.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś smażenie warzyw na patelnię z fasolą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać trochę zieleni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj blendera, aby zamienić zawartość garnka w mięso mielone. Wsyp bułkę tartą do talerza. Za pomocą łyżki stołowej weź mieloną fasolę, włóż ją do talerza z bułką tartą i uformuj kotlet. Spraw, aby kotlety nie były zbyt grube, aby były dobrze nasycone olejem podczas smażenia i nie kruszyły się. Fasola bierze tyle oleju, ile potrzeba, rozprowadza go na całej masie, więc nie powinieneś bać się, że okaże się Tłusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Ułóż gotowe kotlety. Piecz przez około 20 minut, aż kotlety zrumienią się po obu stronach. Ostrożnie wyjmij kotlety na talerz. Podawaj ze świeżymi warzywami i kwaśną śmietaną jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Okazuje się bardzo smaczny. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy