naleśniki bezglutenowe i bezmleczne

bardzo proste! Dostępne! I niesamowicie pyszne! Naleśniki bezglutenowe i bezmleczne to najprostsza i akceptowalna opcja do pieczenia w domu dla każdego, kto z jakiegoś powodu nie toleruje glutenu i laktozy. Naleśniki według tego przepisu są cienkie i bardzo smaczne. Można je przygotować na śniadanie i podawać z dżemem, miodem lub syropem klonowym.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 74 % 29 g
173 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozbij jaja kurze do miski i ubij je mikserem ze specjalną dyszą na puszystą białą pianę ze średnią prędkością.

2. Dodaj cukier i trochę soli do mieszanki jajecznej, aby uzyskać zrównoważony smak.

3. Włóż wanilinę do miski, aby uzyskać przyjemny smak. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem, aby uzyskać jednorodność.

4. Wlej mąkę kukurydzianą i gryczaną do miski z ubitymi jajkami. Możesz użyć dowolnej innej mąki bezglutenowej (mąka ryżowa, mąka z komosy ryżowej itp.).

5. Wlej połowę porcji mleka sojowego i dokładnie wymieszaj ciasto na naleśniki mikserem na średniej prędkości, aż wszystkie grudki mąki zostaną rozbite. Zamiast mleka sojowego do tego przepisu można również użyć mleka ryżowego, migdałowego lub owsianego.

6. Pozostałe mleko sojowe lekko podgrzej i wlej również do miski z ciastem. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj mikserem na średniej mocy.

7. Aby naleśniki nie przypalały się do dna patelni i były łatwe do obrócenia, należy wlać trochę oleju roślinnego do miski z ciastem naleśnikowym. Jako olej roślinny można stosować olej rzepakowy lub słonecznikowy bez wyraźnego zapachu. Ponownie wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie.

8. Umieść patelnię naleśnikową ze specjalnym nieprzywierającym dnem na kuchence na średnim lub wysokim ogniu. Podgrzej go do maksymalnej temperatury. Za pomocą chochli wlej porcję ciasta na gorącą patelnię i równomiernie rozprowadź, obracając patelnię w różnych kierunkach. Smaż naleśnik z jednej strony (na powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki) i podważając krawędź naleśnika specjalną szpatułką, Odwróć na drugą stronę. Usmaż drugą stronę naleśnika, a następnie połóż go na dużym naczyniu.

podawaj takie naleśniki najlepiej na gorąco z syropem klonowym, domowym dżemem lub płynnym miodem. Idealnie nadają się do nich kwaśna śmietana i kawałki świeżych owoców, jagody.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy