skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 C, Wstępne włączenie pomoże skrócić całkowity czas gotowania. Myjemy kalafior, kroimy w kwiatostany, starając się jak najlepiej zachować ich kształt. Ostrożnie pokrój kwiatostany na płytki o grubości około 2 cm.
na patelni z grubym dnem podgrzej razem masło i oliwę z oliwek. Smażyć steki kalafiorowe na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas pieczenia doprawiamy solą i przyprawami z obu stron. Czas gotowania z każdej strony wynosi 3-5 minut. Gdy tylko powierzchnia nabierze złotego odcienia, włóż kapustę do formy i piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż będzie gotowa. W tym czasie będzie w pełni gotowy, ale nie będzie miał czasu na zmiękczenie. Jeśli kapusta zostanie ugotowana wcześniej niż sos, nie wyjmujemy jej z piekarnika, aby nie ostygła.
pokrój cebulę w paski lub małą kostkę, podgrzej pozostałe masło na patelni. Smaż cebulę przez 5 minut, ciągle mieszając, aż będzie lekka i lekko karmelizowana. Dodaj grzyby, smaż razem z cebulą przez kolejne 5 minut. Posyp warzywa mąką i mieszając smaż przez kolejną 1 minutę.
dodaj bulion wołowy do mieszanki, energicznie mieszaj, aby mąka dobrze się rozpuściła. Gotuj przez 5 minut, dodaj musztardę i śmietanę, a także sól. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos będzie miał czas na dobre zagęszczenie i idealne uzupełnienie delikatnej konsystencji kalafiora.
wyjmij pieczone steki z kalafiora z piekarnika, równomiernie rozłóż na talerzu, polej sosem z grzybami i śmietaną, posyp drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami w sezonie. Posyp przyprawami dla urody (opcjonalnie).
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g