kalafior z pieczarkami

aromatyczne i smaczne danie obiadowe dla ukochanej rodziny! Kalafior z pieczarkami to wyjątkowo delikatne, kremowe i apetyczne danie, które zwykle smakuje wszystkim domownikom od małych do dużych. Gotowanie nie jest trudne i bardzo szybkie, co jest zdecydowanym plusem. Takie danie można przygotować w pośpiechu po dniu pracy, kiedy nie ma już siły stać w kuchni przez długi czas. Z tym wszystkim okazuje się doskonały!
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 31 % 5 g
111 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Rozgrzej piekarnik do 200 C, Wstępne włączenie pomoże skrócić całkowity czas gotowania. Myjemy kalafior, kroimy w kwiatostany, starając się jak najlepiej zachować ich kształt. Ostrożnie pokrój kwiatostany na płytki o grubości około 2 cm.

na patelni z grubym dnem podgrzej razem masło i oliwę z oliwek. Smażyć steki kalafiorowe na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas pieczenia doprawiamy solą i przyprawami z obu stron. Czas gotowania z każdej strony wynosi 3-5 minut. Gdy tylko powierzchnia nabierze złotego odcienia, włóż kapustę do formy i piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż będzie gotowa. W tym czasie będzie w pełni gotowy, ale nie będzie miał czasu na zmiękczenie. Jeśli kapusta zostanie ugotowana wcześniej niż sos, nie wyjmujemy jej z piekarnika, aby nie ostygła.

pokrój cebulę w paski lub małą kostkę, podgrzej pozostałe masło na patelni. Smaż cebulę przez 5 minut, ciągle mieszając, aż będzie lekka i lekko karmelizowana. Dodaj grzyby, smaż razem z cebulą przez kolejne 5 minut. Posyp warzywa mąką i mieszając smaż przez kolejną 1 minutę.

dodaj bulion wołowy do mieszanki, energicznie mieszaj, aby mąka dobrze się rozpuściła. Gotuj przez 5 minut, dodaj musztardę i śmietanę, a także sól. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos będzie miał czas na dobre zagęszczenie i idealne uzupełnienie delikatnej konsystencji kalafiora.

wyjmij pieczone steki z kalafiora z piekarnika, równomiernie rozłóż na talerzu, polej sosem z grzybami i śmietaną, posyp drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami w sezonie. Posyp przyprawami dla urody (opcjonalnie).

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy