buraczki z miodem po klasztornie

niezwykła i oryginalna sałatka do twojego stołu. Absolutnie niesamowity przepis kulinarny, który może stać się jednym z najbardziej lubianych. Przygotowanie jest szybkie i proste, okazuje się oszałamiająco smaczne, całkiem odpowiednie na świąteczny stół.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 63 % 20 g
167 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Potrzebujemy gotowanych buraków. Jeśli masz surowy, ugotuj go. Aby to zrobić, włóż buraki do garnka z wrzącą wodą, zagotuj wodę i gotuj warzywo na średnim ogniu pod przykryciem przez 50-60 minut. Całkowity czas gotowania zależy od wielkości buraków: mały gotuje się szybciej, duży nieco później. Gotowość buraków można sprawdzić wykałaczką lub nożem. Na początku gotowania buraki powinny całkowicie ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane buraki obieramy i kroimy na małe plasterki-takie, na jakie rozpada się mandarynka. Jeśli plasterek okaże się długi, możesz podzielić go na 2-3 części. Przenieś buraki do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj gotowane lub dobrze gotowane na parze suszone śliwki na jeszcze mniejsze kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i posiekaj. Jeśli chcesz, możesz pokroić cebulę w cienkie półpierścienie - okazuje się, że nawet nic, a następnie podgrzej olej roślinny na patelni i rozłóż cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż cebulę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, mieszaj, aby cebula się nie przypaliła. Dodaj płynny miód, wymieszaj i wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę z miodem do miski z burakami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jądra orzechów włoskich (osobiście zawsze wolę orzechy włoskie) albo pokroić na małe kawałki nożem, albo zmiażdżyć w moździerzu. Biorę w sklepie czyszczone, co oszczędza czas na ich przygotowanie. Posiekane orzechy są przenoszone do miski z burakami, suszonymi śliwkami i cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby danie było bardziej aromatyczne, możesz przyprawić je mieloną kolendrą, ale to dla amatora. Dodałam też trochę cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasze danie jest gotowe! Teraz, gdy wiesz, jak gotować buraki z miodem w klasztorny sposób, zanotuj przepis!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Poczęstuj się!

okazuje się, że tak smakuje. Osobiście kiedyś zastąpiłem je już dość nudną sałatką z tartymi burakami, czosnkiem i majonezem. Domownicy byli zadowoleni. Szczególnie dzieci lubią tę sałatkę, więc pamiętaj. Podaruj sobie i swoim bliskim ten zdrowy, witaminowy, pożywny i łatwy do przygotowania posiłek, odpowiedni do szybkiego sytości i każdej diety.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy