skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy. Potrzebujemy gotowanych buraków. Jeśli masz surowy, ugotuj go. Aby to zrobić, włóż buraki do garnka z wrzącą wodą, zagotuj wodę i gotuj warzywo na średnim ogniu pod przykryciem przez 50-60 minut. Całkowity czas gotowania zależy od wielkości buraków: mały gotuje się szybciej, duży nieco później. Gotowość buraków można sprawdzić wykałaczką lub nożem. Na początku gotowania buraki powinny całkowicie ostygnąć.
Krok 2:
Ugotowane buraki obieramy i kroimy na małe plasterki-takie, na jakie rozpada się mandarynka. Jeśli plasterek okaże się długi, możesz podzielić go na 2-3 części. Przenieś buraki do głębokiej miski.
Krok 3:
Posiekaj gotowane lub dobrze gotowane na parze suszone śliwki na jeszcze mniejsze kawałki.
Krok 4:
Obierz cebulę i posiekaj. Jeśli chcesz, możesz pokroić cebulę w cienkie półpierścienie - okazuje się, że nawet nic, a następnie podgrzej olej roślinny na patelni i rozłóż cebulę.
Krok 5:
Smaż cebulę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, mieszaj, aby cebula się nie przypaliła. Dodaj płynny miód, wymieszaj i wyłącz ogień.
Krok 6:
Dodaj cebulę z miodem do miski z burakami.
Krok 7:
Jądra orzechów włoskich (osobiście zawsze wolę orzechy włoskie) albo pokroić na małe kawałki nożem, albo zmiażdżyć w moździerzu. Biorę w sklepie czyszczone, co oszczędza czas na ich przygotowanie. Posiekane orzechy są przenoszone do miski z burakami, suszonymi śliwkami i cebulą.
Krok 8:
Aby danie było bardziej aromatyczne, możesz przyprawić je mieloną kolendrą, ale to dla amatora. Dodałam też trochę cukru.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Nasze danie jest gotowe! Teraz, gdy wiesz, jak gotować buraki z miodem w klasztorny sposób, zanotuj przepis!
Krok 11:
Poczęstuj się!
okazuje się, że tak smakuje. Osobiście kiedyś zastąpiłem je już dość nudną sałatką z tartymi burakami, czosnkiem i majonezem. Domownicy byli zadowoleni. Szczególnie dzieci lubią tę sałatkę, więc pamiętaj. Podaruj sobie i swoim bliskim ten zdrowy, witaminowy, pożywny i łatwy do przygotowania posiłek, odpowiedni do szybkiego sytości i każdej diety.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g