podudzie z indyka na patelni

świetne danie główne z duszonego indyka z sosem! Udka z indyka według nowego przepisu. Udana opcja przygotowania zdrowego ptaka, z wyjątkiem klasycznego pieczenia w całości. Delikatne mięso jest nasączone wykwintnym sosem, danie idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, w tym płatkami zbożowymi.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

udka z indyka to niedoceniane danie. Często jest używany tylko do gotowania bulionów i na próżno. Pod względem cech smakowych Indyk przewyższa zwykłego kurczaka, a pod względem delikatności mięsa nie jest od niego gorszy. Gotowanie nóg z indyka jest bardzo proste.

myjemy nogi pod bieżącą wodą, usuwamy brzydkie obszary skóry i pozostałości piór, do tego może się przydać pęseta. Suszymy ptaka suchymi ręcznikami. Rozgrzej oliwę i masło na głębokiej patelni. Dodajemy je w tej kolejności, najpierw oliwka, potem krem, potem druga po prostu się stopi, ale się nie przypali. Włóż nogi indyka do wrzącego oleju, smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Gdy mięso jest usmażone, przenieś je na talerz.

obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj i wytrzyj do sucha. Cebulę kroimy w cienkie paski, marchewki można również drobno posiekać lub zetrzeć. Seler myjemy, suszymy i kroimy na kawałki o grubości do 3 mm, a czosnek drobno siekamy nożem. Przenieś wszystkie posiekane warzywa na patelnię, wymieszaj, próbując oddzielić przypalone kawałki mięsa szpatułką od dna.

smaż warzywa przez 5 minut i dodaj do nich wino, wymieszaj, gotuj przez kilka minut i posyp ziołami. Może to być zarówno suche oregano, bazylia i rozmaryn, jak i świeże, drobno posiekane. Gotuj mieszaninę z ziołami przez kolejną minutę i wróć nogi indyka na patelnię. Dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-6 godzin.

gdy indyk jest w pełni ugotowany, sos można ugotować i podać. Przenieś warzywa i indyka na osobny talerz, przefiltruj sos i wróć na patelnię. Doprowadź sos do wrzenia, rozpuść skrobię kukurydzianą w wodzie i ciągle mieszając wlej ją na patelnię. Gotuj przez kilka minut, dodaj śmietanę (możesz zastąpić ją masłem), wymieszaj i wyłącz.

podawaj indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem, polewając sosem i dekorując natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy