skład / składniki
metoda gotowania
udka z indyka to niedoceniane danie. Często jest używany tylko do gotowania bulionów i na próżno. Pod względem cech smakowych Indyk przewyższa zwykłego kurczaka, a pod względem delikatności mięsa nie jest od niego gorszy. Gotowanie nóg z indyka jest bardzo proste.
myjemy nogi pod bieżącą wodą, usuwamy brzydkie obszary skóry i pozostałości piór, do tego może się przydać pęseta. Suszymy ptaka suchymi ręcznikami. Rozgrzej oliwę i masło na głębokiej patelni. Dodajemy je w tej kolejności, najpierw oliwka, potem krem, potem druga po prostu się stopi, ale się nie przypali. Włóż nogi indyka do wrzącego oleju, smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Gdy mięso jest usmażone, przenieś je na talerz.
obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj i wytrzyj do sucha. Cebulę kroimy w cienkie paski, marchewki można również drobno posiekać lub zetrzeć. Seler myjemy, suszymy i kroimy na kawałki o grubości do 3 mm, a czosnek drobno siekamy nożem. Przenieś wszystkie posiekane warzywa na patelnię, wymieszaj, próbując oddzielić przypalone kawałki mięsa szpatułką od dna.
smaż warzywa przez 5 minut i dodaj do nich wino, wymieszaj, gotuj przez kilka minut i posyp ziołami. Może to być zarówno suche oregano, bazylia i rozmaryn, jak i świeże, drobno posiekane. Gotuj mieszaninę z ziołami przez kolejną minutę i wróć nogi indyka na patelnię. Dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-6 godzin.
gdy indyk jest w pełni ugotowany, sos można ugotować i podać. Przenieś warzywa i indyka na osobny talerz, przefiltruj sos i wróć na patelnię. Doprowadź sos do wrzenia, rozpuść skrobię kukurydzianą w wodzie i ciągle mieszając wlej ją na patelnię. Gotuj przez kilka minut, dodaj śmietanę (możesz zastąpić ją masłem), wymieszaj i wyłącz.
podawaj indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem, polewając sosem i dekorując natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g