kotlety z pstrąga

pyszna czerwona ryba w zupełnie nowej wersji! Kotlety z pstrąga można przypisać bardziej ekskluzywnemu menu niż zwykłym daniom codziennego stołu. Czerwona ryba w tej wersji gotowania spodoba się nawet tym, którzy boją się jeść ją w klasycznej formie z powodu przypadkowych kości. Delikatne i smaczne mięso rybne staje się jeszcze bardziej miękkie, lżejsze i rozpływa się w ustach!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 34 % 13 g
226 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

jak zrobić kotlety z pstrąga?

jeśli nie mówimy o najczęstszych i budżetowych odmianach ryb, a pstrąg nie należy do nich, to nie będzie można kupić gotowego fileta - usuwamy go samodzielnie. Umyj przygotowaną tuszę rybną, wysusz ją, wyczyść od góry i wewnątrz, pozbądź się głowy i płetw. Oddziel filety. Aby to zrobić, wystarczy wykonać głębokie cięcie wzdłuż grzbietu, a następnie kontynuować ostre ruchy w głąb wzdłuż żeber. Pstrąg nie jest zbyt kościstą rybą, zwykle w gotowym filecie nie ma kości, ale jeśli kilka zostanie złapanych, usuń je pęsetą. Następnie zdejmij skórę. Przycinając go ostrym nożem od krawędzi, pociągnij do góry i wykonaj małe nacięcia na skrzyżowaniu.

pokrój gotowy filet z pstrąga na duże kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Lepiej nie być zbyt leniwym i dwukrotnie posiekać rybę - wtedy gotowe kotlety będą bardziej delikatne i miękkie. Cebulę umyć, obrać, pokroić, jeśli jest duża i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z drugim siekaniem ryby. Zdejmij skórę ze smalcu i posiekaj w maszynce do mięsa wraz z cebulą.

moczyć biały chleb lub bochenek w mleku. Gdy cały miąższ zmięknie, lekko go wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Dodaj zmielony pieprz i sól. Dodaj również posiekane warzywa - jest to opcjonalne, nie można go użyć. Zagnieść mięso mielone najpierw widelcem, a następnie rękami, aż będzie całkowicie gładkie.

rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Mokrymi rękami uformuj kotlety, zwiń je w bułkę tartą i umieść na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Kotlety z pstrąga są bardzo delikatne i szybko się gotują, dzięki czemu można zakończyć proces.

podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem-gotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy