naleśniki na Śnieżce są cienkie

pyszne, delikatne, miękkie - na rodzinne przyjęcie herbaciane! Cienkie naleśniki na Śnieżce przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Można je podawać z dowolnymi dodatkami lub dodatkami i zawsze będą dobre! Nawet jeśli jesteś początkującą gospodynią domową-spróbuj gotować.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 61 % 19 g
157 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie naleśniki na Śnieżce? Aby przygotować pyszne, cienkie naleśniki, przygotuj głęboką miskę, aby wygodnie zagnieść w niej ciasto. Zamiast Śnieżki możesz wziąć kefir lub jogurt bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z solą w misce i potrząśnij nimi trochę trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj Śnieżkę i cukier do jajek, lekko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą przez sito do miski. Jest to konieczne, aby mąka stała się przewiewna i w przyszłości wzbogaciła ciasto tlenem. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby uzyskać płynną konsystencję ciasta, dodaj do niego trochę wody i natychmiast ją wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto okaże się dość płynne. Odstaw na 10-15 minut, wtedy nawet najcieńsze naleśniki nie pękną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź patelnię naleśnikową i podgrzej ją, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem lekko posmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej trochę płynnego ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i rozprowadź cienką warstwę na całej powierzchni. Gdy naleśnik zacznie odchodzić od boków patelni i zmieni kolor na złoty, odwróć go i pozwól mu się spiekać również po drugiej stronie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W ten sposób upiecz wszystkie naleśniki. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni szpatułką i rozłóż na dużym talerzu. Przykryj naleśniki pokrywką do gotowania na parze. W przeciwnym razie, w otwartej formie, wyschną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj z herbatą lub kakao z dżemem, skondensowanym mlekiem, dżemem, śmietaną według własnego gustu. Smacznego!

naleśniki zawsze były i będą bardzo popularne. Są przygotowywane w różnych odmianach, w tym na karnawał.
możesz przygotować je na niedzielne śniadanie, aby zadowolić całą rodzinę. Można je również traktować w ciągu dnia, tylko jako przekąskę.
cienkie, lekkie naleśniki bez wątpienia przypadną do gustu całej rodzinie. I wszyscy będą prosić o dodatek


naleśniki można nie tylko uzupełnić kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem.
można również zawinąć w nie dowolne nadzienie-słodkie lub nie słodkie. Jeśli planujesz zawinąć w nie niesłodzone nadzienie, zmniejsz ilość cukru. Nawiasem mówiąc, początkowo dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, ponieważ sama Śnieżka jest dość słodka.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy