skład / składniki
metoda gotowania
każda Dynia nadaje się do tych pysznych placków ziemniaczanych, ale im jaśniejsza, tym piękniejszy kolor okaże się w końcu daniem. Dlatego jeśli jest pomarańczowa, soczysta i słodka dynia-to jest w porządku! To z niego przygotujemy placki ziemniaczane, które niewątpliwie powinny pokochać wszystkie gospodarstwa domowe.
więc wybrano dynię-umyj ją pod bieżącą wodą. Następnie obierz dynię, ostrożnie usuwając ją cienką warstwą noża. Przeciąć na pół, oczyścić z nasion. Trzy miąższ dyni na tarce, lepiej nie duży, ale średniej wielkości. Pozostaw startą dynię, a po 10 minutach musisz spuścić z niej uwolniony sok, aby ciasto nie było zbyt płynne.
Usuń łuskę z cebuli. Obieramy również ząbki czosnku. Następnie trzy cebule na średniej lub drobnej tarce i zamień czosnek w mięso mielone za pomocą specjalnej prasy. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do dyni i dobrze wymieszaj. Jeśli cebula wypuściła dużo soku, spuść ją.
teraz dodaj jajka do dyni, przesiej mąkę. Wlej sól i czarny pieprz do smaku (świeżo zmielony czarny pieprz doda smaku potrawie i sprawi, że smak będzie nieco jaśniejszy). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub rękami. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej. Za pomocą łyżki rozprowadzamy okrągłe ciasta i smażymy przez 4-5 minut, aż będą ładnie rumiane. Następnie odwróć placki ziemniaczane i smaż po drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty.
wyjmij gotowe placki ziemniaczane z patelni na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jeśli patelnia wydaje się sucha, dodaj do niej trochę więcej oleju.
podawaj placki ziemniaczane na stole na ciepło. Możesz je uzupełnić kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem odpowiednim do warzyw, na przykład kremowym lub serowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g