placki z dyni

prawdziwie jesienne danie-jasne, pachnące, przytulne! Placki z dyni to szybkie, smaczne i satysfakcjonujące danie, które można przygotować dla ukochanej rodziny zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Okazuje się, że są soczyste i jasne dzięki dyni, co jest kluczem do doskonałego nastroju. Gotowanie ich jest tak proste, że nawet początkujący kucharz z łatwością poradzi sobie z tym procesem.
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
111 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

każda Dynia nadaje się do tych pysznych placków ziemniaczanych, ale im jaśniejsza, tym piękniejszy kolor okaże się w końcu daniem. Dlatego jeśli jest pomarańczowa, soczysta i słodka dynia-to jest w porządku! To z niego przygotujemy placki ziemniaczane, które niewątpliwie powinny pokochać wszystkie gospodarstwa domowe.

więc wybrano dynię-umyj ją pod bieżącą wodą. Następnie obierz dynię, ostrożnie usuwając ją cienką warstwą noża. Przeciąć na pół, oczyścić z nasion. Trzy miąższ dyni na tarce, lepiej nie duży, ale średniej wielkości. Pozostaw startą dynię, a po 10 minutach musisz spuścić z niej uwolniony sok, aby ciasto nie było zbyt płynne.

Usuń łuskę z cebuli. Obieramy również ząbki czosnku. Następnie trzy cebule na średniej lub drobnej tarce i zamień czosnek w mięso mielone za pomocą specjalnej prasy. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do dyni i dobrze wymieszaj. Jeśli cebula wypuściła dużo soku, spuść ją.

teraz dodaj jajka do dyni, przesiej mąkę. Wlej sól i czarny pieprz do smaku (świeżo zmielony czarny pieprz doda smaku potrawie i sprawi, że smak będzie nieco jaśniejszy). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub rękami. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej. Za pomocą łyżki rozprowadzamy okrągłe ciasta i smażymy przez 4-5 minut, aż będą ładnie rumiane. Następnie odwróć placki ziemniaczane i smaż po drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty.

wyjmij gotowe placki ziemniaczane z patelni na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jeśli patelnia wydaje się sucha, dodaj do niej trochę więcej oleju.

podawaj placki ziemniaczane na stole na ciepło. Możesz je uzupełnić kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem odpowiednim do warzyw, na przykład kremowym lub serowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy