cienkie naleśniki na śmietanie

ten przepis może upiec zarówno cienkie, jak i grube naleśniki. Naleśniki te można podawać ze śmietaną lub różnymi dżemami owocowo-jagodowymi, a także pastą czekoladową lub skondensowanym mlekiem. Te naleśniki nadają się również do nadziewania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 53 % 23 g
235 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować bujne naleśniki na kwaśnej śmietanie, potrzebujemy: śmietany (10-20% tłuszczu), mąki, dużych wybranych jaj i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz żółtka ze śmietaną i ubij mikserem, aż będą puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masa powinna wzrosnąć dwukrotnie. Na powierzchni pojawią się bąbelki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do masy żółtkowo-śmietanowej, za każdym razem dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj trochę mąki i obserwuj konsystencję. Powinien być jak kwaśna śmietana o średniej gęstości. Mąka może wymagać więcej lub mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka ubić osobno solą w puszystą pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka w cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko. Powinno być jednorodne ciasto o średniej lepkości. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, możesz rozcieńczyć je mlekiem lub przegotowaną wodą pitną do pożądanej konsystencji. Potrzebowałem cienkich naleśników, więc rozcieńczyłem ciasto mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim. W razie potrzeby możesz posmarować powierzchnię każdego naleśnika roztopionym masłem. Smacznego!

moje domowe naleśniki najbardziej mi się podobały. Okazały się bujne, cienkie i lekko słodkie. Chociaż zrobiłem ich wiele i wszystko według różnych przepisów: koronkowe naleśniki na żółtkach, naleśniki na piwie, naleśniki na kwaśnym mleku z dziurami, naleśniki na soku z buraków itp.

Grubość naleśników zależy od konsystencji ciasta.

w starożytnej przedchrześcijańskiej Rosji naleśniki były pierwotnie przygotowywane na pamiątkę zmarłych. Naleśniki stały się później głównym daniem podczas Maslenicy (ponieważ Święto to wiąże się z pożegnaniem i «wakacjami» zimy) i prawdopodobnie były symbolami słońca i Boga Yarili.

nie jest to zaskakujące, ponieważ kształt i kolor naleśników ma podobieństwo do słońca.W tygodniu zapusty tradycyjnie zwyczajowo zjada się wiele naleśników w starożytności sprzedawali je kupcy i handlarze na tacach, przygotowywali naleśniki w karczmach.

należy zauważyć, że w rosyjskiej tradycji naleśniki są spożywane rękami, bez noża i widelca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy