skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować bujne naleśniki na kwaśnej śmietanie, potrzebujemy: śmietany (10-20% tłuszczu), mąki, dużych wybranych jaj i soli.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Połącz żółtka ze śmietaną i ubij mikserem, aż będą puszyste.
Krok 4:
Masa powinna wzrosnąć dwukrotnie. Na powierzchni pojawią się bąbelki.
Krok 5:
Przesiej mąkę i Dodaj części do masy żółtkowo-śmietanowej, za każdym razem dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj trochę mąki i obserwuj konsystencję. Powinien być jak kwaśna śmietana o średniej gęstości. Mąka może wymagać więcej lub mniej.
Krok 6:
Białka ubić osobno solą w puszystą pianę.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj ubite białka w cieście.
Krok 8:
Wymieszaj wszystko. Powinno być jednorodne ciasto o średniej lepkości. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, możesz rozcieńczyć je mlekiem lub przegotowaną wodą pitną do pożądanej konsystencji. Potrzebowałem cienkich naleśników, więc rozcieńczyłem ciasto mlekiem.
Krok 9:
Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim. W razie potrzeby możesz posmarować powierzchnię każdego naleśnika roztopionym masłem. Smacznego!
moje domowe naleśniki najbardziej mi się podobały. Okazały się bujne, cienkie i lekko słodkie. Chociaż zrobiłem ich wiele i wszystko według różnych przepisów: koronkowe naleśniki na żółtkach, naleśniki na piwie, naleśniki na kwaśnym mleku z dziurami, naleśniki na soku z buraków itp.
Grubość naleśników zależy od konsystencji ciasta.
w starożytnej przedchrześcijańskiej Rosji naleśniki były pierwotnie przygotowywane na pamiątkę zmarłych. Naleśniki stały się później głównym daniem podczas Maslenicy (ponieważ Święto to wiąże się z pożegnaniem i «wakacjami» zimy) i prawdopodobnie były symbolami słońca i Boga Yarili.
nie jest to zaskakujące, ponieważ kształt i kolor naleśników ma podobieństwo do słońca.W tygodniu zapusty tradycyjnie zwyczajowo zjada się wiele naleśników w starożytności sprzedawali je kupcy i handlarze na tacach, przygotowywali naleśniki w karczmach.
należy zauważyć, że w rosyjskiej tradycji naleśniki są spożywane rękami, bez noża i widelca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g