bakłażan z kapustą ziemniaki gulasz

bardzo smaczne, zdrowe i niezwykle proste! Gulasz z bakłażana, ziemniaków i kapusty może być oferowany jako niezależne danie na lunch i kolację lub podawany jako dodatek do mięsa. Ze względu na fakt, że warzywa są smażone osobno, gulasz nabiera szczególnego smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z bakłażana, kapusty i ziemniaków? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie sosu pomidorowego. Kapustę do tego przepisu zwykle biorę młodą. Ma delikatne, chrupiące liście, dzięki czemu gulasz jest soczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty i pokrój ją na średniej wielkości fragmenty. Mogą to być kwadraty lub paski, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kotle podgrzej trzecią część oleju roślinnego. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miała złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij kapustę do kotła. Mieszając, smaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz bakłażana i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki, umyj i posiekaj również niezbyt duże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na oleju roślinnym smaż bakłażany, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Połóż niebieskie na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na osobnej patelni na pozostałym oleju usmaż ziemniaki. Zmaksymalizuj ogień. Ciągle mieszając, gotuj, aż pojawi się chrupiąca złota skórka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W kotle z kapustą dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej pół szklanki wody, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Ilość wody można zwiększyć, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynny gulasz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij ziemniaki do kotła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj bakłażany. Posolić naczynie, posypać ulubionymi przyprawami. Użyłam suchego tymianku, czosnku w proszku i mieszanki warzywnej. Wszystko wymieszaj, zmniejsz płomień i gotuj warzywa pod pokrywką przez kolejne 5-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy gulasz posyp zmielonym pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami według uznania.

są takie odmiany bakłażana, które są gorzkie. W takim przypadku posiekany Niebieski należy namoczyć przez chwilę w osolonej wodzie. Sól usunie gorycz, a bakłażany namoczone w płynie po dalszym smażeniu wchłaniają znacznie mniej oleju. 

miłego apt!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy