skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z bakłażana, kapusty i ziemniaków? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie sosu pomidorowego. Kapustę do tego przepisu zwykle biorę młodą. Ma delikatne, chrupiące liście, dzięki czemu gulasz jest soczysty.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty i pokrój ją na średniej wielkości fragmenty. Mogą to być kwadraty lub paski, jak chcesz.
Krok 4:
W kotle podgrzej trzecią część oleju roślinnego. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miała złoty odcień.
Krok 5:
Wyślij kapustę do kotła. Mieszając, smaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
Krok 6:
Opłucz bakłażana i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Obierz ziemniaki, umyj i posiekaj również niezbyt duże.
Krok 8:
Na patelni na oleju roślinnym smaż bakłażany, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Połóż niebieskie na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 9:
Na osobnej patelni na pozostałym oleju usmaż ziemniaki. Zmaksymalizuj ogień. Ciągle mieszając, gotuj, aż pojawi się chrupiąca złota skórka.
Krok 10:
W kotle z kapustą dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej pół szklanki wody, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Ilość wody można zwiększyć, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynny gulasz.
Krok 11:
Wyślij ziemniaki do kotła.
Krok 12:
Następnie dodaj bakłażany. Posolić naczynie, posypać ulubionymi przyprawami. Użyłam suchego tymianku, czosnku w proszku i mieszanki warzywnej. Wszystko wymieszaj, zmniejsz płomień i gotuj warzywa pod pokrywką przez kolejne 5-10 minut.
Krok 13:
Gotowy gulasz posyp zmielonym pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami według uznania.
są takie odmiany bakłażana, które są gorzkie. W takim przypadku posiekany Niebieski należy namoczyć przez chwilę w osolonej wodzie. Sól usunie gorycz, a bakłażany namoczone w płynie po dalszym smażeniu wchłaniają znacznie mniej oleju.
miłego apt!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g