placki rybne bez jajek

pyszne i zdrowe placki rybne bez jajek i chleba! Ciastka rybne są nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo zdrowe. Możesz użyć dowolnej ryby według smaku i dostępności. Te kotlety są przygotowywane bez użycia jajek i chleba, ale z ryżem, dzięki czemu są bardzo delikatne i lekkie w smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 39 % 11 g
138 kcal
IG: 18 / 55 / 27

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

jak zrobić ciastka rybne bez jajek? Umyj rybę, oczyść, oddziel miąższ od kości i przepuść przez maszynę do mięsa. Przez maszynę do mięsa posiekaj cebulę. Gotuj ryż do miękkości, ostudź.
w misce z mięsem mielonym włóż ryż, cebulę, przyprawy do smaku, wymieszaj. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj placki. Następnie zwiń je ze wszystkich stron w talerzu z mąką. Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym z obu stron na patelni przez 5 minut z każdej strony, następnie dodaj trochę wody na patelnię i przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kotlety, aż będą ugotowane, a płyn całkowicie odparuje. Podawaj kotlety z dodatkiem lub warzywami i sosem śmietanowym.
smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego gotowania .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy