skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ciastka rybne bez jajek? Umyj rybę, oczyść, oddziel miąższ od kości i przepuść przez maszynę do mięsa. Przez maszynę do mięsa posiekaj cebulę. Gotuj ryż do miękkości, ostudź.
w misce z mięsem mielonym włóż ryż, cebulę, przyprawy do smaku, wymieszaj. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj placki. Następnie zwiń je ze wszystkich stron w talerzu z mąką. Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym z obu stron na patelni przez 5 minut z każdej strony, następnie dodaj trochę wody na patelnię i przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kotlety, aż będą ugotowane, a płyn całkowicie odparuje. Podawaj kotlety z dodatkiem lub warzywami i sosem śmietanowym.
smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego gotowania .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g