skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić jagnięcinę z ziemniakami? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche. Mam szynkę bez kości. Umyj i osusz mięso i warzywa.
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w średnią kostkę, usuń nasiona z papryki, pokrój miąższ w paski, drobno posiekaj obrany czosnek. Napełnij ziemniaki wodą, będą potrzebne nieco później.
Krok 3:
Pokrój jagnięcinę na średnie kawałki.
Krok 4:
Smaż mięso na dużym ogniu na oleju roślinnym na złoty kolor. Dzięki temu sok & quot;zostanie zapieczętowany & quot; wewnątrz, a mięso pozostanie miękkie i soczyste.
Krok 5:
Dodaj czosnek do mięsa. Smaż je razem, mieszając, przez kolejne 3 minuty.
Krok 6:
Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Wymieszać. Mam pokrojone pomidory we własnym soku, możesz wziąć świeże pomidory i posiekać je samodzielnie. Lub zastąp pomidory pastą pomidorową rozcieńczoną wodą.
Krok 7:
Wlej 300 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby wlać ciepłą wodę, aby nie było różnicy temperatur-mięso może stać się twarde —
Krok 8:
Dodaj paprykę do jagnięciny jako ostatnią.
Krok 9:
Dusić wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Krok 10:
Następnie dodaj ziemniaki, wymieszaj i kontynuuj duszenie przez około 20-30 minut. Spróbuj naczynia z solą, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 11:
Gotowe danie posyp oliwkami pokrojonymi na połówki i posiekanym koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!
odkąd w naszym mieście otworzył się wspaniały Hipermarket Globus, mogłem docenić jagnięcinę, ponieważ tam jest sprzedawany bez specyficznego zapachu i smaku, który wcześniej był bardzo odpychający. Dlatego, gdy tylko natknę się na ciekawe przepisy z jagnięciną, od razu staram się je wdrożyć. To danie okazało się bardzo satysfakcjonujące i bogate w smak.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g