jagnięcina z ziemniakami duszona

pachnące, sycące, apetyczne, na obiad i na drugie! Jagnięcina duszona z ziemniakami to przepis na pyszne i łatwe do przygotowania danie, które nadaje się zarówno na codzienną, jak i świąteczną ucztę. Natychmiast otrzymasz mięso z przystawką, co pozwoli Ci zaoszczędzić energię i czas.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 35 % 6 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić jagnięcinę z ziemniakami? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche. Mam szynkę bez kości. Umyj i osusz mięso i warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w średnią kostkę, usuń nasiona z papryki, pokrój miąższ w paski, drobno posiekaj obrany czosnek. Napełnij ziemniaki wodą, będą potrzebne nieco później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jagnięcinę na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż mięso na dużym ogniu na oleju roślinnym na złoty kolor. Dzięki temu sok & quot;zostanie zapieczętowany & quot; wewnątrz, a mięso pozostanie miękkie i soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek do mięsa. Smaż je razem, mieszając, przez kolejne 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Wymieszać. Mam pokrojone pomidory we własnym soku, możesz wziąć świeże pomidory i posiekać je samodzielnie. Lub zastąp pomidory pastą pomidorową rozcieńczoną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 300 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby wlać ciepłą wodę, aby nie było różnicy temperatur-mięso może stać się twarde —

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę do jagnięciny jako ostatnią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj ziemniaki, wymieszaj i kontynuuj duszenie przez około 20-30 minut. Spróbuj naczynia z solą, w razie potrzeby dodaj sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe danie posyp oliwkami pokrojonymi na połówki i posiekanym koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!

odkąd w naszym mieście otworzył się wspaniały Hipermarket Globus, mogłem docenić jagnięcinę, ponieważ tam jest sprzedawany bez specyficznego zapachu i smaku, który wcześniej był bardzo odpychający. Dlatego, gdy tylko natknę się na ciekawe przepisy z jagnięciną, od razu staram się je wdrożyć. To danie okazało się bardzo satysfakcjonujące i bogate w smak.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy