skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wątróbkę drobiową z kapustą? Przede wszystkim przygotuj wszystkie wskazane produkty. Miałem mrożoną wątróbkę drobiową, więc wcześniej wyjąłem ją z zamrażarki i zostawiłem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz i osusz warzywa. Pokrój kapustę w cienkie paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i wyślij kapustę do smażenia.
Krok 3:
Ile gotować kapustę? Czas gotowania zależy od tego, ile młodej główki kapusty używasz. Miałem kapustę odmiany Spitskol, jej liście są miękkie i chrupiące, dlatego smażyłem ją przez około pięć minut, ciągle mieszając. Jeśli masz dojrzałą kapustę, wlej niewielką ilość wody na patelnię i gotuj kapustę na małym ogniu pod pokrywką, prawie do miękkości. Może to zająć od 30 do 40 minut .
Krok 4:
W tym czasie pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, a marchewkę w cienkie paski. Alternatywnie marchewkę można zetrzeć na tarce z dużymi zębami lub użyć Krajarki do warzyw do koreańskich sałatek.
Krok 5:
Usuń film i tłuszcz z wątroby, jeśli taki istnieje. Pokrój duże kawałki na pół lub na trzy części.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Smaż cebulę z marchewką przez około minutę lub dwie.
Krok 7:
Wyślij wątrobę do smażenia. Pozostaw na dużym ogniu, mieszając, aż wątroba zmieni kolor na biały.
Krok 8:
Wyślij kapustę do wątroby ze smażoną kapustą.
Krok 9:
Delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 10:
W osobnym pojemniku wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i 100-150 ml.wody.
Krok 11:
Wlej powstały sos na patelnię. Sól do smaku, dodaj zmieloną paprykę i ulubione przyprawy. Ponownie wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj wszystko pod pokrywką przez 10 do 20 minut (gotowałem przez 15 minut). Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj kapustę z wątrobą.
Krok 12:
Pod koniec gotowania posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Krok 13:
Podawaj na gorąco.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g