wątróbka drobiowa z kapustą

apetyczny, pyszny - z najprostszych potraw! Wątróbka drobiowa z kapustą jest niezwykle łatwa do przygotowania i bardzo harmonijna, kompletna potrawa na lunch lub kolację. Każda wątroba jest dla niego odpowiednia: wieprzowina, wołowina, gęś lub kurczak. Koncentrat pomidorowy można wykluczyć, dodając tylko śmietanę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 33 % 6 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wątróbkę drobiową z kapustą? Przede wszystkim przygotuj wszystkie wskazane produkty. Miałem mrożoną wątróbkę drobiową, więc wcześniej wyjąłem ją z zamrażarki i zostawiłem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz i osusz warzywa. Pokrój kapustę w cienkie paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i wyślij kapustę do smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ile gotować kapustę? Czas gotowania zależy od tego, ile młodej główki kapusty używasz. Miałem kapustę odmiany Spitskol, jej liście są miękkie i chrupiące, dlatego smażyłem ją przez około pięć minut, ciągle mieszając. Jeśli masz dojrzałą kapustę, wlej niewielką ilość wody na patelnię i gotuj kapustę na małym ogniu pod pokrywką, prawie do miękkości. Może to zająć od 30 do 40 minut .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, a marchewkę w cienkie paski. Alternatywnie marchewkę można zetrzeć na tarce z dużymi zębami lub użyć Krajarki do warzyw do koreańskich sałatek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń film i tłuszcz z wątroby, jeśli taki istnieje. Pokrój duże kawałki na pół lub na trzy części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Smaż cebulę z marchewką przez około minutę lub dwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij wątrobę do smażenia. Pozostaw na dużym ogniu, mieszając, aż wątroba zmieni kolor na biały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kapustę do wątroby ze smażoną kapustą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnym pojemniku wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i 100-150 ml.wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej powstały sos na patelnię. Sól do smaku, dodaj zmieloną paprykę i ulubione przyprawy. Ponownie wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj wszystko pod pokrywką przez 10 do 20 minut (gotowałem przez 15 minut). Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj kapustę z wątrobą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj na gorąco.


smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy