Dynia pieczona z mięsem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości 1 cm.
Krok 2:
Umyj dynię i pokrój w długie plasterki.
Krok 3:
Marynata. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, przyprawy wieprzowe i sól.
Krok 4:
Wlej połowę marynaty do mięsa, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 5:
Wlej pozostałą połowę marynaty do dyni, wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój na pół.
Krok 7:
Zmiażdż czosnek nożem.
Krok 8:
Na blasze do pieczenia ułóż mięso, plastry dyni, czosnek i cebulę. Wlać resztki marynaty. Piecz mięso z dynią przez około 45-50 minut w 180°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g