Dynia pieczona z mięsem

pieczona wieprzowina z dodatkiem dyni-dwa w jednym. Każdego roku jesienią robię nadziewaną dynię. Za każdym razem z nowym nadzieniem. W tym roku zamiast nadziewanej dyni postanowiłam upiec wszystko osobno. Okazało się ciekawe, nie mniej soczyste i smaczne danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 19 % 5 g
185 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię i pokrój w długie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynata. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, przyprawy wieprzowe i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę marynaty do mięsa, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałą połowę marynaty do dyni, wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiażdż czosnek nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na blasze do pieczenia ułóż mięso, plastry dyni, czosnek i cebulę. Wlać resztki marynaty. Piecz mięso z dynią przez około 45-50 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy